śledzie po kaszubsku 3
na imprezę,  przekąski

Śledzie po kaszubsku

Śledź jest jedną z najpopularniejszych ryb w Polsce. Zaraz obok karpia pojawia się w wielu domach podczas świąt Bożego Narodzenia. Dziś zapraszam po przepis na śledzie po kaszubsku. Śledzie po kaszubsku to kawałki ryby w sosie słodko-kwaśnym z dodatkiem suszonych śliwek oraz cebuli. Dość ciekawe, a przy tym bardzo smaczne połączenie, które myślę, że warto wypróbować. Śledzie po kaszubsku można przechowywać w chłodnym miejscu przez około tydzień. Dlatego możemy je przygotować na kilka dni przed Wigilią, a potem tylko wyjąć z lodówki. Jeśli szukacie nowych pomysłów na śledzie i chcecie zaskoczyć swoich bliskich to bardzo polecam i zapraszam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na śledzie po kaszubsku.

Składniki na śledzie po kaszubsku:
400 g solonych filetów śledziowych a’la matjas
3 łyżki oleju rzepakowego (do smażenia)
2 duże cebule
3 łyżki octu
2 łyżki cukru
10 suszonych śliwek
1 łyżka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
4 ziarenka ziela angielskiego
3 liście laurowe
3 łyżki przecieru pomidorowego

śledzie po kaszubsku

Przygotowanie:
1. Filety śledziowe przełożyć do miski, zalać zimną wodą i zostawić do moczenia, tak długo, aż uznamy, że są wystarczająco słone. Ja swoje śledzie moczyłam przez 3 godziny. W tym czasie raz wymieniłam wodę. Śledzie osuszyć za pomocą ręczników papierowych, a następnie pokroić na mniejsze kawałki takie około 2 cm. 
2. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać porcję oleju i wrzucić cebulę. Podsmażać przez około 5-7 minut, aż zmięknie i się zeszkli. Cebuli nie rumienić. Następnie dodać pozostałe składniki: trzy łyżki octu, dwie łyżki cukru, łyżkę papryki słodkiej, pół łyżeczki papryki ostrej, trzy liście laurowe oraz cztery ziarenka ziela angielskiego. Zawartość patelni dokładnie wymieszać.
3. Suszone śliwki pokroić na mniejsze kawałki i dołożyć na patelnię, przemieszać. Na sam koniec dodać trzy łyżki przecieru pomidorowego i ponowie bardzo dokładnie wymieszać. Jeśli jest konieczność dodać odrobinę wody. Farsz dusić jeszcze przez 2 minuty i odstawić na bok do całkowitego przestudzenia.
4. Śledzie połączyć z przestudzonym farszem. Śledzie po kaszubsku przenieść do słoika o pojemności 700 ml i wstawić do lodówki. Śledzie po kaszubsku można przechowywać w chłodnym miejscu przez około tydzień. Smacznego!
5. Szukasz więcej przepisów na śledzie? Polecam również śledzie po florencku.

śledzie po kaszubsku 2
śledzik po kaszubsku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *