ciasto góra lodowa z malinami
ciasta i desery

Ciasto malinowa góra lodowa – bez pieczenia

Góra lodowa to ciasto, które chodziło za mną już od dłuższego czasu i w końcu nadszedł ten dzień i jest. Od razu dzielę się z Wami przepisem i muszę powiedzieć, że naprawdę warto wypróbować, bo ciasto jest obłędne w smaku i bardzo uzależniające. Po zjedzeniu jednego kawałka tych pyszności, od razu ma się ochotę na kolejny. Góra lodowa to ciasto bez pieczenia, składające się z ciemnych herbatników, kremu budyniowego oraz polewy z dodatkiem mleka w proszku. U mnie jest dodatkowa warstwa malin zatopionych w galaretce i muszę powiedzieć, że wyszło mega pysznie. Malinowa góra lodowa to ciasto, które pięknie się prezentuje i tak samo dobrze smakuje. Ten deser będzie idealny na każdą możliwą okazję: święta, urodziny, czy po prostu ciacho do niedzielnej kawy. Malinowa góra lodowa to deser bez pieczenia, więc bez obaw – uda się każdemu! Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na to efektowne ciasto. U nas obowiązkowo malinowa góra lodowa pojawi się na świątecznym stole. 😉

Składniki na ciasto malinowa góra lodowa:
około 450 g ciemnych herbatników
15 sztuk okrągłych biszkoptów
krem budyniowy
3 szklanki mleka
2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
1/2 szklanki cukru – 120 g
2 żółtka
1 łyżka mąki pszennej
200 g masła
galaretka malinowa
400 g malin (u mnie mrożone)
2 galaretki malinowe
3 szklanki wrzącej wody
polewa
1/2 szklanki wody
200 g masła
1/2 szklanki cukru – 120 g
1 i 1/2 szklanki mleka w proszku – 220 g
1 łyżka ciemnego kakao

szklanka o pojemności 250 ml

góra lodowa
malinowa góra lodowa

Przygotowanie:
1. Krem budyniowy. Do miski wlać szklankę mleka i wsypać dwa opakowania proszku budyniowego. Dodać łyżkę mąki pszennej i wbić dwa żółtka. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać rózgą kuchenną lub zmiksować na jednolitą masę.
2. Pozostałe dwie szklanki mleka wlać do garnka. Dodać pół szklanki cukru. Mleko z cukrem zagotować. Następnie wlać przygotowaną mieszankę mleka z budyniami. Od razu energicznie mieszać budyń rózgą kuchenną. Budyń zagotować, zmniejszyć moc palnika i gotować jeszcze przez dwie minuty. Budyń przykryć folią spożywczą i zostawić do przestudzenia.
3. Masło wyjmij wcześniej z lodówki, tak aby osiągnęło temperaturę pokojową. Masło ubić na najwyższych obrotach miksera przez około 5 minut. Następnie porcjami, po 3-4 łyżki dodawać przestudzony budyń, ciągle miksując. Powinien powstać puszysty krem budyniowy.
4. Galaretka malinowa. Obie galaretki malinowe rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody. Zostawić do przestudzenia i wymieszać z malinami (maliny wyjmuję prosto z zamrażarki i wrzucam do miski). Galaretkę z owocami wstawić do lodówki na 2-3 minuty, aż zacznie lekko tężeć, ale będzie jeszcze płynna.
5. Blachę o wymiarach 23×33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy wyłożyć herbatnikami. Na ciastka wyłożyć około 2/3 kremu budyniowego i równomiernie rozprowadzić. Ułożyć kolejną warstwę herbatników. Na herbatniki wyłożyć galaretkę z owocami. Wyrównać i przykryć ostatnią już warstwą ciastek. Rozprowadzić resztę kremu budyniowego.
6. Biszkopty przekroić na połówki i powciskać je w masę, zachowując przy tym takie same odstępy (jak na zdjęciu). Ciasto wstawić do lodówki.
7. Polewa. Do rondelka wlać pół szklanki wody, dodać kostkę masła i pół szklanki cukru. Podgrzewać, aż masło i cukier się rozpuści, co chwilę mieszać. Płyn zagotować i zdjąć z ognia. Wsypać mleko w proszku i zmiksować, aż do uzyskania gładkiego kremu bez grudek. Polewę podzielić na dwie części, do jednej dodać łyżkę kakao i bardzo dokładnie wymieszać. Ciasto wyjąć z lodówki i po wierzchu polać raz ciemną, raz jasną polewą. Ciasto malinowa góra lodowa wstawić do lodówki na minimum 3-4 godziny, tak aby masy stężały. Smacznego! 😉

ciasto góra lodowa
malinowa góra lodowa bez pieczenia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *