Malinowa fantazja – bez pieczenia
Malinowa fantazja to pyszne ciasto składające się z trzech warstw. Kolejno jest to krem na bazie serka mascarpone, galaretka malinowa z zatopionymi w niej malinami, a wierzch ciasta wieńczy bita śmietana, posypana tartą, gorzką czekoladą. Połączenie smaków jest idealne – lekko kwaśne maliny przełamują słodki smak bitej śmietany. Malinowa fantazja to ciasto bez pieczenia, więc bez obaw uda się każdemu. 🙂 Letnią porą bardzo często sięgam właśnie po desery bez pieczenia, są szybkie i niewymagające nakładu dużej pracy. Bez włączania piekarnia można wyczarować coś naprawdę smacznego. Zatem zachęcam do wypróbowania mojego przepisu na ciasto malinowa fantazja – bez pieczenia.
Składniki na malinową fantazję – bez pieczenia:
około 300 g herbatników
krem śmietanowy
250 g serka mascarpone
400 ml śmietanki 36%
3 łyżki cukru pudru
warstwa malinowa
400 g malin (u mnie mrożone)
2 galaretki malinowe
3 szklanki wrzącej wody
bita śmietana
330 ml śmietanki 30%
1 opakowanie śmietan-fixu
3-4 łyżki cukru pudru
dodatkowo 4 kostki gorzkiej czekolady do dekoracji
Przygotowanie:
1. Mrożone maliny wyjmujemy z zamrażarki i wykładamy je na cedzak, zostawiamy do rozmrożenia. Galaretki malinowe rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody. Zostawiamy do całkowitego przestudzenia i mieszamy z malinami. Galaretkę z owocami wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia.
2. W międzyczasie robimy krem śmietanowy. Porządnie schłodzoną śmietankę 36% ubijamy na sztywno. Dodajemy 3 łyżki cukru pudru oraz serek mascarpone i mieszamy.
3. Blachę o wymiarach 20×30 wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy warstwę herbatników. Na ciastkach równomiernie rozprowadzamy krem śmietanowy i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Teraz pora na tężejącą, ale wciąż lekko płynną galaretkę z malinami. Układamy ostatnią już warstwę ciastek
4. Porządnie schłodzoną śmietankę ubijamy ze śmietan-fixem na sztywną pianę. Na koniec dodajemy 3-4 łyżki cukru pudru i mieszamy. Otrzymaną bitą śmietanę równomiernie rozprowadzamy po powierzchni ciasta. Wierzch ciasta dekorujemy tartą, gorzką czekoladą. Malinową fantazję wkładamy do lodówki na minimum 4-6 godzin. Smacznego 😉