placek z truskawkami
ciasta i desery

Ciasto z truskawkami

Dochodzą mnie słuchy, że ciasto jogurtowe z truskawkami nie zawsze wychodzi. Mam więc dla Was sprawdzony i niezawodny przepis na placek z truskawkami, który zawsze się udaje. Ciasto z truskawkami jest bardzo łatwe i szybkie do zrobienia. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać w jednej misce i gotowe.. cała filozofia. 😉 Przygotowanie tego ciasta zajmuje dosłownie kwadrans, nie wliczając oczywiście czasu pieczenia. Zatem ten przepis może nas uratować gdy nie mamy nic słodkiego do kawy, a goście w drodze. Z przygotowaniem tego ciasta poradzi sobie każdy, nawet laik w kuchni. Ciasto z truskawkami jest pyszne, wilgotne i mega puszyste. Długo zachowuje świeżość, spokojnie możemy je przechowywać 2-3 dni. Placek z truskawkami jest idealny do popołudniowej kawy czy herbaty. U nas bardzo często gości na drugie śniadanie ze szklanką kakao, bo tak smakuje nam najbardziej. Zatem polecam i zachęcam do wypróbowania najlepszego przepisu na ciasto z dużą ilością truskawek.

Składniki na ciasto z truskawkami:
4 jajka
1 szklanka cukru – 220 g
2/3 szklanki oleju rzepakowego
2 szklanki mąki pszennej – 320 g
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
około 700 g truskawek

szklanka o pojemności 250 ml

ciasto z truskawkami 2

Przygotowanie:
1. Jajka należy wyjąć odpowiednio wcześniej z lodówki, tak aby osiągnęły temperaturę pokojową. Można je również ogrzać w misce z ciepłą wodą.
2. Piekarnik nastawić na 175 stopni, góra-dół (bez termoobiegu).
3. Truskawki dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Następnie osuszyć i usunąć im szypułki.
4. Do miski wbić cztery jajka i ucierać je z cukrem na najwyższych obrotach przez około 5 minut, do uzyskania jasnej, puszystej masy. Następnie stopniowo, cienkim strumieniem wlewać 2/3 szklanki oleju rzepakowego. Cały czas miksując na wysokich obrotach miksera. Wyłączyć mikser. Stopniowo dodać składniki sypkie, czyli przesianą przez sitko mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Całość dokładnie wymieszać szpatułką lub drewnianą łyżką, tylko do połączenia się wszystkich składników.
5. Blachę o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać nasze ciasto. Na cieście poukładać dość ciasno truskawki.
6. Ciasto z truskawkami wstawić do rozgrzanego piekarnika do 175 stopni i piec przez około 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika. Po kilku minutach wyjąć ciasto z pieca i zostawić je do ostudzenia. Przed podaniem placek z truskawkami można obficie posypać cukrem pudrem. Smacznego!

proste ciasto z truskawkami
szybkie ciasto z truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *