faszerowane bułeczki
na imprezę,  przekąski,  śniadanie i kolacja

Faszerowane bułki

Nie lubię wyrzucać pieczywa. Generalnie nie lubię marnować jedzenia. Gdy zostaje nam w domu stare pieczywo staram się jakoś je wykorzystać, tak uczono mnie od małego. W moim domu rodzinnym mama suszyła bułki czy czerstwy chleb w piekarniku, a następnie mieliła przy pomocy maszynki do mięsa na bułkę tartą, z resztą nadal tak robi. Ja z kolei ze starego pieczywa robię takie właśnie faszerowane bułeczki. Faszerowane bułki szykuję na śniadanie lub kolacje i mam wrażenie, że ile bym ich nie zrobiła to zawsze jest za mało. 😉 Takie zapiekanki świetnie się sprawdzą również jako imprezowa przekąska. Gwarantuję, że szybko znikną ze stołu. Faszerowane bułeczki są pyszne, a ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil. Dodatkowo do ich przygotowania możemy użyć dowolnych składników, takich, które akurat mamy pod ręką. U mnie to szynka, ser, ogórki konserwowe, kawałek papryki oraz kukurydza. Polecam wypróbować, obowiązkowo z sosem czosnkowym.

Składniki na faszerowane bułki:
4 bułki (u mnie grahamki)
100 g ulubionej szynki
100 g sera żółtego
2 ogórki konserwowe
1/2 czerwonej papryki
3 łyżki kukurydzy konserwowej
3 jajka
sól, świeżo zmielony pieprz
1/2 pęczka szczypiorku

nadziewane-bulki

Przygotowanie:
1. Bułki przekroić wzdłuż na pół. Z każdej połówki wydrążyć środek, zostawiając około 1 cm od brzegu, tak aby powstały łódeczki.
2. Szynkę pokroić w kosteczkę, ser żółty zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
3. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę. Ogórki konserwowe pokroić w kosteczkę. Kukurydzę konserwową odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki umieścić w misce. Wbić trzy jajka. Następnie doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem i dokładnie wymieszać.
4. Piekarnik nastawić na 180 stopni, góra – dół (bez termoobiegu).
5. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Do wydrążonych bułek ponakładać farsz i bułeczki ułożyć na blaszy. Faszerowane bułki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 15-20 minut. Po upieczeniu zapiekanki posypać posiekanym szczypiorkiem. Faszerowane bułeczki najlepiej smakują z sosem czosnkowym. Smacznego!

faszerowane bułki
faszerowane-buleczki-1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *