knoppers-6
ciasta i desery

Ciasto Knoppers – bez pieczenia

Dziś zapraszam na kolejne ciasto inspirowane wafelkiem o tej samej nazwie, a mianowicie ciasto Knoppers. Ciasto Knoppers to obłędnie pyszny deser bez pieczenia. Knoppers to ciasto na herbatnikach, przełożone kremem mlecznym oraz czekoladowo – orzechowym. Wierzch ciasta zdobi polewa czekoladowa oraz pokruszone orzechy. Knoppers ładnie się prezentuje oraz pysznie smakuje, wprost rozpływa się w ustach. Jest tak smaczne, że od razu ma się ochotę na kolejny kawałek. Dodatkowym plusem jest fakt, że knoppers to ciasto na zimno, więc bez obaw uda się każdemu! Ciasto knoppers poleca się na każdą okazję! 😉

Składniki na ciasto Knoppers – bez pieczenia:
około 350 g herbatników
250 g serka mascarpone
2 szklanki mleka w proszku
400 ml śmietanki kremówki 36%
3 łyżki cukru
2 łyżki masła
5 łyżek nutelli
około 100 g orzechów (u mnie orzechy nerkowca)
polewa czekoladowa
100 g czekolady gorzkiej
100 ml śmietanki 36%

szklanka o pojemności 250 ml

knoppers-1

Przygotowanie:
1. Do garnka wlać 200 ml śmietanki, dodać 3 łyżki cukru oraz 2 łyżki masła i postawić na gazie. Poczekać, aż się rozpuści i stopniowo dodawać mleko w proszku. Cały czas mieszać i rozcierać grudki mleka przy pomocy szpatułki. Podgrzewać, aż powstanie gęsty, mleczny budyń. Zawartość garnka zagotować, zdjąć z ognia i zostawić do ostudzenia.
2. Pozostałe 200 ml śmietanki ubić na sztywno. Dodać do niej serek mascarpone i dokładnie wymieszać. Następnie porcjami dodawać mleczny budyń, cały czas miksując. Otrzymany krem podzielić na dwie jednakowe części.
3. Do jednej części dodać 5 lekko czubatych łyżek nutelli i połowę posiekanych orzechów. Wymieszać.
4. Blaszkę o wymiarach 20×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę herbatników. Na ciastka wyłożyć krem czekoladowo – orzechowy i równomiernie rozprowadzić. Następnie ułożyć kolejną warstwę herbatników. Wyłożyć jasny krem i dokładnie rozsmarować po powierzchni ciasta. Ułożyć ostatnią już warstwę herbatników. 
5. Polewa czekoladowa. Śmietankę podgrzać w garnuszku, dodać do niej pokruszoną gorzką czekoladę. Poczekać, aż się rozpuści, dokładnie wymieszać i gotowe. Polewą czekoladową udekorować wierzch ciasta. Dodatkowo posypać posiekanymi orzechami. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego! 

knoppers-3
knoppers-10-

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *