ciasto ze śliwkami
ciasta i desery

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Ciasto ze śliwkami i kruszonką to kolejna propozycja na pyszne, domowe ciasto z owocami. Ciasto ze śliwkami i kruszonką to tanie i podzielne ciasto, które przygotujesz ze składników, które zapewne masz w swoim domu. Placek ze śliwkami to banalnie proste w przygotowaniu ciasto, które zawsze się udaje. Poradzi z nim sobie nawet laik w kuchni. 😉 Wystarczy wszystkie składniki wymieszać, przygotować kruszonkę i gotowe! Dodatkowo ciasto można obficie posypać cukrem pudrem lub polać lukrem cytrynowym. Ciasto ze śliwkami i kruszonką jest super smaczne, puszyste i wilgotne. Pięknie wyrasta, dobrze się kroi i ładnie się prezentuje na stole. Smaki idealnie się równoważą, kwaśne śliwki przełamuje słodka kruszonka. Placek ze śliwkami jest idealny do popołudniowej kawy lub do szklanki ciepłego kakao. U nas cała blaszka tego wypieku została zjedzona jednego popołudnia – taki jest pyszny! Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu na najlepsze ciasto ze śliwkami.

Składniki na ciasto ze śliwkami i kruszonką:
4 jajka
1 szklanka cukru – 220 g
2/3 szklanki oleju rzepakowego
2 szklanki mąki pszennej – 320 g
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
800 g śliwek węgierek
kruszonka
4 łyżki mąki
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
lukier cytrynowy – do dekoracji
10 łyżek cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny

szklanka o pojemności 250 ml

ciasto ze śliwkami i kruszonką 1
ciasto ze śliwkami i kruszonką 2

Przygotowanie:
1. Jajka należy wyjąć odpowiednio wcześniej z lodówki, tak aby osiągnęły temperaturę pokojową.
2. Piekarnik nastawić na 175 stopni, góra-dół (bez termoobiegu).
3. Śliwki dokładnie umyć pod bieżącą wodą i osuszyć. Każdą śliwkę przekroić na pół i usunąć pestkę.
4. Do miski wbić cztery jajka i ucierać je z cukrem na najwyższych obrotach przez około 5 minut, do uzyskania jasnej, puszystej masy. Następnie stopniowo, cienkim strumieniem wlewać 2/3 szklanki oleju rzepakowego. Cały czas miksując na wysokich obrotach miksera. Wyłączyć mikser. Stopniowo dodać składniki sypkie, czyli przesianą przez sitko mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Całość dokładnie wymieszać szpatułką lub drewnianą łyżką, tylko do połączenia się wszystkich składników.
5. W międzyczasie przygotować kruszonkę. W osobnej misce wymieszać, przy użyciu rąk: cztery łyżki mąki oraz po dwie łyżki cukru i masła.
6. Blachę o wymiarach 24 x 24 cm wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Wylać nasze ciasto. Na cieście poukładać dość ciasno śliwki. Wierzch ciasta posypać przygotowaną kruszonką.
7. Ciasto ze śliwkami i kruszonką wstawić do rozgrzanego piekarnika do 175 stopni i piec przez około 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika. Po kilku minutach wyjąć ciasto z pieca i zostawić je do ostudzenia.
8. Ciasto przed podaniem można udekorować lukrem cytrynowym. Do miseczki wlać 3 łyżki soku z cytryny i dodać 10 łyżek cukru pudru. Dokładnie wymieszać, całość rozetrzeć, tak aby nie było grudek. Gotowym lukrem polać ciasto. Smacznego!

ciasto ze śliwkami i kruszonką 3
ciasto ze śliwkami i kruszonką 4

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *