
Sernik bez sera!
Jeśli macie ochotę na sernik, a nie macie sera w swojej lodówce to mam dla was idealną propozycję! Sernik bez sera, kto by pomyślał! No nie uwierzycie jak nie spróbujecie! A jak smakuje 😉 Mówię Wam pychota! Wyobraźcie sobie miny waszych znajomych, gdy im powiecie, że to sernik bez sera!
Składniki na ciasto kruche:
3 szklanki mąki
5 żółtek
250 g masła lub margaryny
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Składniki na masę 'serową’:
1 litr gęstej śmietany 18%
5 białek
1 szklanka cukru pudru
1 opakowanie budyniu śmietankowego
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Robimy dołek i wbijamy oddzielone od białka żółtka. Dodajemy resztę składników sypkich oraz pokrojone w mniejsze kawałki masło. Wszystkie składniki szybko zagniatamy (jeśli nie będą chciały się połączyć to dodajemy 2 łyżki gęstej śmietany). Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną chowamy do lodówki, a drugą do zamrażarki (obie na około 30 minut). W tym czasie zabieramy się za przygotowanie masy „serowej”. Zaczynamy od ubijania białek z odrobiną soli na sztywną pianę. Jak już to zrobimy, to następnie dodajemy cukier puder i znowu miksujemy. W następnym kroku dodajemy stopniowo śmietanę, stale miksując. Następnie wsypujemy pozostałe składniki sypkie czyli budyń, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe. I masa’ serowa’ gotowa! Teraz wyciągamy nasze ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy na blachę o wymiarach 24×35, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia, tak by boki również były przykryte ciastem. Następnie wylewamy masę serową. Drugą część ciasta wyciągamy z zamrażarki i ścieramy na grubych oczkach na tarce. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. Smacznego 😉


Rozgrzewająca kawa korzenna!

Śledzie pod pierzynką
Może Ci się spodobać

Kurczak curry
11 czerwca, 2021
Sernik łaciaty – bez pieczenia!
20 lutego, 2017
komentarzy 17
Arkadiusz
Bardzo smakowicie wygląda to ciasto. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie 🙂
Tapenda
Fajny pomysł. Jestem ZA 😀
Pozdrawiam serdecznie
Kasia
Anonimowy
Ja pieklam 🙂 wyśmienite i Wszystkim bardzo smakowało 🙂 polecam
Unknown
B.ciekawe -zapowiada sie wyjatkowo -wyprobuje -dziekuje i pieknie pozdrawiam
Anonimowy
Ha ha ha, jeśli nie macie sera to na pewno macie 1 ;litr gęstej smietany
Aleksandra
Bardzo ciekawy przepis! Chętnie wypróbuję! 🙂
Anonimowy
Sernik bez sera? Hmmm to raczej powinien się nazywać bezsernik 🙂
Anonimowy
Mieszkam w Niemczech a tu nie ma śmietany 18%.Czy w takiej sytuacji mogę użyć śmietany 24%?
Anonimowy
sernik bez sera to nie sernik xd gratki za pomysłowość lecz to co jest zamiast sera przypomina mi inne ciasto xd
Anonimowy
a jest 12%?
emerytka
Na pewno smaczne w niedzielę będzie u mnie do kawy zapowiedziały się goście
Anonimowy
Witam smietana kwaśna 18%tak?
Unknown
Tak 😉
Unknown
Czy wiórki muszą być?
Czuć je w cieście czy mogę je pominąć
Anonimowy
piekłam i to nie raz już taki oszukany sernik, smakuje wyśmienicie 🙂
Anonimowy
Też tak myślę
kasia
Super przepis, sernik wygląda obłędnie