sernik bez sera
ciasta i desery

Sernik bez sera!

Jeśli macie ochotę na sernik, a nie macie sera w swojej lodówce to mam dla was idealną propozycję! Sernik bez sera, kto by pomyślał! No nie uwierzycie jak nie spróbujecie! A jak smakuje 😉 Mówię Wam pychota! Wyobraźcie sobie miny waszych znajomych, gdy im powiecie, że to sernik bez sera!

Składniki na ciasto kruche:
3 szklanki mąki
5 żółtek
250 g masła lub margaryny
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Składniki na masę 'serową':
1 litr gęstej śmietany 18%
5 białek
1 szklanka cukru pudru
1 opakowanie budyniu śmietankowego
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g wiórków kokosowych

Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Robimy dołek i wbijamy oddzielone od białka żółtka. Dodajemy resztę składników sypkich oraz pokrojone w mniejsze kawałki masło. Wszystkie składniki szybko zagniatamy (jeśli nie będą chciały się połączyć to dodajemy 2 łyżki gęstej śmietany). Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną chowamy do lodówki, a drugą do zamrażarki (obie na około 30 minut). W tym czasie zabieramy się za przygotowanie masy „serowej”. Zaczynamy od ubijania białek z odrobiną soli na sztywną pianę. Jak już to zrobimy, to następnie dodajemy cukier puder i znowu miksujemy. W następnym kroku dodajemy stopniowo śmietanę, stale miksując. Następnie wsypujemy pozostałe składniki sypkie czyli budyń, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe. I masa' serowa' gotowa! Teraz wyciągamy nasze ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy na blachę o wymiarach 24×35, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia, tak by boki również były przykryte ciastem. Następnie wylewamy masę serową. Drugą część ciasta wyciągamy z zamrażarki i ścieramy na grubych oczkach na tarce. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. Smacznego 😉

sernik bez sera

komentarzy 17

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *