Ciasto Kinder Country – bez pieczenia
Dziś kolejne ciasto inspirowane batonikiem o tej samej nazwie, a mianowicie ciasto Kinder Country. Ciasto Kinder Country to pyszne ciasto składające się z kremu śmietankowego z dodatkiem ryżu preparowanego oraz warstwy czekoladowej. Do jego przygotowania można również użyć płatków miodowych Nestle Kangus, ale wtedy należy zmniejszyć ilość użytej czekolady, ponieważ ciasto będzie za słodkie. Kinder Country to ciasto bez pieczenia, które zrobisz w dosłownie 30 minut, nie licząc oczywiście czasu tężenia masy w lodówce. Ciasto Kinder Country jest tak pyszne, że ciężko zatrzymać się na jednym kawałku. A dzieci je wprost uwielbiają!
Składniki na ciasto Kinder Country – bez pieczenia:
500 g serka mascarpone
350 ml śmietanki kremówki 36%
200 g białej czekolady
150 g czekolady mlecznej
90 g ryżu preparowanego (3 szklanki)
około 250 g herbatników
szklanka o pojemności 250 ml
Przygotowanie:
1. Blachę o wymiarach 24×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę herbatników.
2. Korzystając z łaźni wodnej rozpuścić białą czekoladę. Do rondelka wlać wodę, a na garnek położyć miseczkę z pokruszoną czekoladą. Garnek podgrzać i czekać, aż czekolada się nam rozpuści. Czekoladę odłożyć do przestudzenia.
3. W międzyczasie ubić 200 ml śmietanki kremówki. Do bitej śmietany dodać schłodzoną, ale wciąż płynną białą czekoladę. Wymieszać. Następnie dodać serek mascarpone i ponownie wymieszać. Do kremu dodać ryż preparowany (garść ryżu zostawić do dekoracji ciasta) i całość wymieszać łyżką. Krem wyłożyć na warstwę herbatników i równomiernie go rozprowadzić. Ułożyć kolejną warstwę ciastek.
4. Korzystając z łaźni wodnej rozpuścić mleczną czekoladę. Zostawić do przestudzenia. Ubić pozostałe 150 ml śmietanki 36%. Do bitej śmietany dodać schłodzoną, ale wciąż płynną mleczną czekoladę. Wymieszać. Polewę czekoladową wylać na górną warstwę herbatników. Wierzch ciasta posypać garścią ryżu preparowanego.
5. Ciasto Kinder Country schłodzić przed podaniem w lodówce przez około 3-4 godziny. Smacznego!
komentarzy 6
Unknown
Nie wiem do której kategorii się zaliczam, ale też ten batonik znam. Choć w takiej formie widzę pierwszy raz 😉
Kasia Sarna
ależ to musi być słodziutkie 😉 mniam!
Rom-a
Przecież jak czekolada się schłodzi, to już nie pójdzie jej wlać?
Anonimowy
Wlewamy chłodną, ale jeszcze nie zsiądniętą. Da radę 🙂
Monika Robak
Ja zamiast jednej z czekolad białej i mlecznej, dodałam białych i ciemnych Michaszków z Wawelu. Masy są wtedy chrupkie 😁😁😁😁
Agnieszka
Super pomysł, na bank było pysznie. 😉