ciasto puch
ciasta i desery

Ciasto puch

Ciasto puch to pyszna pianka bez pieczenia. Lekki, smaczny deser – po prostu rozpływa się w ustach! Jest to połączenie sera z śmietaną kremówką oraz galaretką, całość posypana prażonymi wiórkami kokosowymi. Prawda, że brzmi pysznie? A przygotowanie tego ciasta zajmie Ci dosłownie 15 minut, potem tylko czas oczekiwania, aż masa stężeje i można zajadać się tym smakołykiem 😉 Zachęcam do wypróbowania!

Składniki na ciasto puch:
500 g serka wiaderkowego typu President
250 ml śmietany kremówki
1 opakowanie śmietan-fix
2-3 łyżki cukru pudru
2 galaretki agrestowe (możecie użyć również
cytrynowych)
150 g herbatników
posypka
5 łyżek wiórków kokosowych
1 łyżka masła
1 łyżka cukru

Przygotowanie:
Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml wrzącej wody i czekamy, aż ostygnie. W międzyczasie porządnie schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z śmietan-fixem na sztywna pianę. Następnie po do ubitej śmietany dodajemy po 1 łyżce serka – stale miksując, na małych obrotach. Do przygotowanej masy dodajemy 2-3 łyżki cukru pudru. Gdy galaretka już ostygnie to stopniowo przelewamy ją do masy serowej, cały czas mieszając łyżką do połączenia się składników. Formę o wymiarach 20×20 wykładamy folią spożywczą i układamy na spód warstwę herbatników. Wylewamy na nie naszą masę serową i równomiernie rozprowadzamy. Ciasto wstawiamy do lodówki. Czas na przygotowanie posypki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Dodajemy cukier i wiórki kokosowe. Całość mieszamy drewniana łyżką do momentu, aż wiórki się skarmelizują. Posypkę zostawiamy do ostudzenia, a następnie posypujemy nią ciasto. Najlepiej, żeby nasz deser chłodził się w lodówce całą noc 😉 Smacznego!

ciasto puch

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *