ciasto-ze-sliwkami-i-budyniem-4
ciasta i desery

Ciasto z budyniem i śliwkami

Witajcie kochani, łapcie przepis na przepyszne ciasto z budyniem i śliwkami. Ciasto z budyniem i śliwkami składa się z dwóch warstw ciasta kruchego – na spodzie oraz startego na wierzchu, solidnej warstwy budyniu oraz śliwek. Smaki idealnie się równoważą, słodki budyń, przełamują lekko kwaśne śliwki, tworząc doskonałą całość. Ciasto z budyniem i śliwkami to prosty i dość szybki do zrobienia deser. Wystarczy zagnieść kruche ciasto i ugotować budyń. Ten przepis jest dla każdego. Poradzą z nim sobie nawet osoby, które rzadziej pieką i gotują. Ciasto z budyniem i śliwkami każdemu się udaje i wszystkim smakuje. To jedno z pyszniejszych ciast jakie można uszykować ze śliwkami. Bardzo polecam do popołudniowej kawy. 😉

Składniki na ciasto z budyniem i śliwkami:
ciasto kruche
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
200 g masła
3 żółtka jaj
1/2 szklanki cukru pudru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
budyń
1 litr mleka
3 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
1/2 szklanki cukru
1 kg śliwek (waga przed wypestkowaniem)

szklanka o pojemności 250 ml

ciasto-ze-sliwkami-i-budyniem-1

Przygotowanie:
1. Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko na stolnicę. Dodać zimne, twarde masło pokrojone w mniejsze kawałki oraz 1/2 szklanki cukru pudru. Następnie wbić trzy żółtka jajek. Wszystkie składniki wymieszać i dość szybko zagnieść, do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Każdą część ciasta owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.
2. Budyń: Do miski wlać szklankę mleka i wsypać trzy opakowania proszku budyniowego, dokładnie wymieszać. Pozostałe trzy szklanki mleka wlać do garnka. Dodać pół szklanki cukru. Mleko z cukrem zagotować. Następnie wlać przygotowaną mieszankę mleka z budyniami. Od razu energicznie mieszać budyń rózgą kuchenną. Budyń zagotować, zmniejszyć moc palnika i gotować jeszcze przez dwie minuty. Budyń przykryć folią spożywczą i zostawić do przestudzenia.
3. Śliwki umyć, osuszyć i usunąć pestki.
4. Piekarnik nastawić na 175 stopni góra-dół (bez termoobiegu).
5. Blachę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Z lodówki wyjąć większą część ciasta i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Ciasto delikatnie przyklepać palcami i wyrównać.
6. Blachę ze spodem wstawić do rozgrzanego piekarnika do 175 stopni i piec przez około 15 minut, do złotego koloru. Po upieczeniu ciasto zostawić do całkowitego przestudzenia.
7. Na przestudzony spód wyłożyć budyń i równomiernie go rozprowadzić po powierzchni ciasta. Ułożyć połówki śliwek, lekko je zatapiając w budyniu. Z lodówki wyjąć mniejszą część ciasta i zetrzeć na tarce na grubych oczkach, równomiernie rozłożyć starte ciasto.
8. Ciasto z budyniem i śliwkami wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 stopni i piec przez około 45-50 minut. Po upieczeniu ciasto od razu można wyjąć z piekarnika. Po przestudzeniu można je dodatkowo posypać cukrem pudrem. Smacznego!

ciasto-ze-sliwkami-i-budyniem-2
ciasto-ze-sliwkami-i-budyniem-6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *