biała kiełbasa w sosie chrzanowym 1
obiad

Biała kiełbasa pieczona w sosie chrzanowym

Chcesz przygotować białą kiełbasę w innym wydaniu? Postaw na białą kiełbasę pieczoną w sosie chrzanowym. Jest to idealne danie na Wielkanocny stół, ale również możesz je przyrządzić na obiad, tak też było w moim przypadku. Biała kiełbasa w takim wydaniu jest niezwykle aromatyczna i bardzo smaczna. Wykonanie tego dania zajmie Ci dosłownie chwilę, a efekt końcowy z pewnością zaskoczy Twoich domowników. Szukasz więcej inspiracji z białą kiełbasą? Zatem zapraszam również po przepis na białą kiełbasę pieczoną w cebuli i musztardzie. 😉

Składniki na białą kiełbasę pieczoną w sosie chrzanowym:
500 g surowej białej kiełbasy
2 cebule
200 ml śmietanki 30% do zup i sosów
3 łyżki tartego chrzanu ze słoiczka
2 łyżki masła
sól, świeżo zmielony pieprz
1 łyżeczka majeranku

biała kiełbasa w sosie chrzanowym 4

Przygotowanie:
1. Kiełbasę przekładamy do garnka, zalewamy wodą i stawiamy na gazie. Podgrzewamy na wolnym ogniu, tak aby białą kiełbasę tylko sparzyć. Po podgrzaniu, wyciągamy ją z wody i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Kiełbasę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy przez 20 minut.
2. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła i podsmażamy cebulę przez około 4 minuty, cały czas mieszając, aż się lekko zeszkli. Do cebuli wlewamy śmietankę oraz dodajemy chrzan ze słoiczka, podgrzewamy, aż sos zgęstnieje. Na koniec sos doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz majerankiem i mieszamy.
3. Sos chrzanowy wylewamy na podpieczoną białą kiełbasę. Naczynie żaroodporne ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez 30-40 minut, aż kiełbaska się lekko przyrumieni. Smacznego!

biała kiełbasa w sosie chrzanowym 3

Jeden komentarz

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *