sałatka z zupek chińskich 1
sałatki

Sałatka z zupek chińskich

Fanką zupek chińskich nie jestem, ale uważam, że raz na jakiś czas można, na pewno nie zaszkodzi. 😉 Dziś skorzystałam z makaronu z zupki chińskiej i przygotowałam prostą sałatkę z zupek chińskich z kurczakiem. Taką sałatkę przygotowuje się błyskawicznie. Filety z kurczaka wystarczy podsmażyć, warzywa pokroić, a makaron zalać wrzącą wodą. Szybko i smacznie. Sałatka z zupek chińskich sprawdzi się jako sałatka na przyjęcie, na kolację lub nawet w pudełeczko do pracy. Polecam wypróbować mój sprawdzony przepis na sałatkę z zupek chińskich.

Składniki na sałatkę z zupek chińskich:
makaron z 2 zupek chińskich + przyprawa z zupki
2 pojedyncze piersi z kurczaka – 400 g
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
3 ogórki konserwowe
1/2 puszki kukurydzy – po odsączeniu 140 g
3 łyżki majonezu
sól, pieprz, curry, papryka słodka, szczypta chilli

sałatka z zupek chińskich 2

Przygotowanie:
1. Piersi z kurczaka dokładnie myjemy pod bieżąca wodą, wycieramy w ręcznik papierowy. Następnie usuwamy białe błonki i kroimy w mniejszą kostkę. Mięso przekładamy do miseczki i doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodajemy po pół łyżeczki curry oraz papryki słodkiej i szczyptę chilli. Kawałki kurczaka mieszamy w przyprawach i zostawiamy na 30 minut w chłodnym miejscu. Na rozgrzanej patelni podsmażamy mięso przez 4-5 minut. Podczas smażenia kilka razy mieszamy drewnianą łyżką, tak aby mięso było podsmażone z każdej strony. Kawałki mięsa zdejmujemy na talerz i zostawiamy do ostygnięcia.
2. Makaron z dwóch zupek chińskich kruszymy, wsypujemy przyprawę z zupek i zalewamy 400 ml wrzątku. Makaron przykrywamy talerzem i zostawiamy na kilka minut, tak aby napęczniał.
3. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, przekładamy do miski. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Ogórki konserwowe również kroimy w kosteczkę. Kukurydzę z puszki dokładnie odsączamy i dodajemy do pozostałych warzyw. Warzywa łączymy z makaronem i kurczakiem i dodajemy 3 łyżki majonezu. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Sałatkę z zupek chińskich przed podaniem wstawiamy do lodówki na minimum godzinę, dzięki temu smaki się wymieszają. Smacznego!

sałatka z zupek chińskich 3

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *