Pierogi z truskawkami
Truskawki to moje ulubione owoce, gdy jest sezon mogę je jeść codziennie czy to duszone ze śmietaną czy jako koktajl. Tak się składa, że daleko nie muszę chodzić – bo mam je w ogródku 🙂 Dzisiaj dla odmiany postanowiłam przygotować słodki obiad z truskawkami w roli głównej, a mianowicie pierogi z truskawkami! Muszę wam powiedzieć, że mój mąż jadł takie pierogi po raz pierwszy i był zachwycony. Dla mnie natomiast to powrót do dzieciństwa! 🙂 Mam nadzieję, że wam również zasmakują.
Składniki na ciasto:
0,5 kg mąki
1 jajko
1 szklanka wody
szczypta soli
Dodatkowo:
około 1 kg truskawek
cukier
śmietana
Przygotowanie:
Na stolnicę przesiewamy mąkę, robimy studzienkę, do której wbijamy jajko. Dodajemy szczyptę soli oraz wlewamy porcjami wodę. Ciasto zagniatamy, tak aby było elastyczne. Dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy, za pomocą szklanki wykrawamy kółka. W międzyczasie truskawki obieramy z szypułek, myjemy i przekładamy na cedzak, aby usunąć nadmiar wody. Następnie truskawki dzielimy na połówki, jeśli są duże to można na ćwiartki. Na każdym kawałku ciasta kładziemy łyżkę truskawek, posypujemy cukrem i starannie zlepiamy brzegi. Tak powstałe pierogi wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy je, aż wypłyną jeszcze przez 3 minuty. Wyciągamy na talerz łyżką cedzakową, czekamy aż ostygną i wcinamy ze śmietaną! Smacznego 🙂