orientalny kurczak z warzywami
obiad

Orientalny kurczak z warzywami

Orientalny kurczak z warzywami to pyszne i niezwykle aromatyczne danie, które świetnie sprawdzi się na szybki i tani obiad. Danie z jednej patelni, które zrobisz w niecałe 30 minut. Orientalny kurczak z warzywami to idealny pomysł na obiad, gdy jesteśmy zmęczeni po pracy i nie mamy ochoty zbyt długo stać przy garach. Oprócz fileta z kurczaka do przygotowania tej potrawy użyłam cukinii, marchewki, cebuli oraz papryki i wyszło pysznie. Warzywa po podsmażeniu pozostają lekko chrupiące, a kawałki mięsa soczyste. Całość jest naprawdę bardzo smaczna. Orientalnego kurczaka z warzywami podałam z makaronem ryżowym ale może być również ryż lub makaron chiński np. chow mein. Zatem szczerze polecam i zachęcam do wypróbowania mojego przepisu na orientalnego kurczaka z warzywami i makaronem ryżowym.

Składniki na orientalnego kurczaka z warzywami:
2 pojedyncze piersi z kurczaka około 500 g
1 mała cukinia
1 cebula
2 marchewki
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
6 łyżek sosu sojowego
6 łyżek wody
1 łyżeczka cukru
sól, świeżo zmielony pieprz
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
szczypta chilli

kurczak orientalny z warzywami

Przygotowanie:
1. Pierś z kurczaka dokładnie myjemy pod bieżąca wodą, wycieramy w ręcznik papierowy. Następnie usuwamy białe błonki i kroimy go w mniejszą kostkę. Mięso przekładamy do miseczki i doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodajemy po pół łyżeczki curry oraz papryki słodkiej i szczyptę chilli. Kawałki kurczaka mieszamy w przyprawach i zostawiamy na 30 minut w chłodnym miejscu. Na rozgrzanej patelni podsmażamy mięso przez 4-5 minut. Podczas smażenia kilka razy mieszamy drewnianą łyżką, tak aby mięso było podsmażone z każdej strony. Kawałki mięsa zdejmujemy na talerz.
2. Warzywa myjemy, cebulę i marchewkę obieramy, a z papryki wyjmujemy gniazda nasienne. Cebulę drobno siekamy, cukinię i paprykę kroimy w kosteczkę, a marchewkę w cienkie słupki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy posiekaną cebulę, podsmażamy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy resztę warzyw czyli marchewkę, cukinię oraz paprykę. Warzywa smażymy przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
3. Pora aby do warzyw dołożyć kawałki mięsa i na koniec dodajemy po 6 łyżek sosu sojowego oraz wody. Całość dokładnie mieszamy i dusimy przez 3-4 minuty, aż sos się zredukuje. Danie doprawiamy jeszcze świeżo zmielonym pieprzem. Orientalnego kurczaka z warzywami podajemy z makaronem ryżowym, chińskim lub ryżem. Smacznego!

orientalny kurczak
kurczak orientalny z warzywami 2

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *