kotleciki warzywne
obiad

Kotleciki warzywne

Danie w wersji wegetariańskiej, czyli kotleciki warzywne – smaczne, zdrowe, kolorowe! Idealne na obiad. Do ich przygotowania użyłam marchewki, papryki, kawałka selera, który znalazłam w lodówce, cebuli, kilku pieczarek, które również zalegały w lodówce oraz kukurydzy, ale oczywiście możecie użyć innych, waszych ulubionych składników. Będzie równie smacznie! Polecam:)

Składniki na kotleciki warzywne:
1 duża marchewka
1/2 dużej czerwonej papryki (lub 1 mała)
1 cebula kawałek selera
5-6 pieczarek
3 łyżki kukurydzy
3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia klopsików
1 jajko
sól, pieprz,  szczypta chilli
olej do smażenia

kotleciki warzywne

Przygotowanie:
1. Marchewkę i seler obieramy ze skórki, a następnie ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Paprykę dokładnie myjemy i również kroimy w kosteczkę. Pieczarki myjemy, kroimy w talarki, a następnie zagotowujemy w osolonej wodzie. Pieczarki kroimy w drobną kosteczkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. 
2.  Wszystkie warzywa umieszczamy w misce, doprawiamy solą pieprzem oraz szczyptą chilli. Do warzyw wbijamy jajko i dodajemy bułkę tartą, całość dokładnie mieszamy. Następnie formułujemy klopsiki (z podanej porcji wyszło mi 8 kuleczek) i dodatkowo obtaczamy je jeszcze w bułce tartej. Kotleciki warzywne smażmy na złoty kolor z każdej strony. Ja podałam z surówką oraz sosem czosnkowym – pycha!

kotleciki warzywne

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *