Filety z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym
Filety z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym to pyszna propozycja na danie obiadowe. Kurczak jest soczysty, aromatyczny, no po prostu rozpływa się w ustach! Przygotowanie go nie zajmie wam więcej jak 30 minut! Czyli szybko i smacznie, tak jak lubię! Można go podać z ryżem, makaronem lub ziemniaczkami. Polecam wypróbować mój przepis!
Składniki na filety z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym:
podwójna pierś z kurczaka
1 papryka – u mnie zielona
2 łyżki miodu
3-4 łyżki ostrej musztardy
1 łyżka octu winnego
1 łyżka sosu sojowego
około 1/3 szklanki wody
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki kurkumy
sól, pieprz, papryka ostra
Przygotowanie:
Kurczaka myjemy i dokładnie wycieramy papierowymi ręcznikami. Kroimy w dość małą kosteczkę, na patelni rozgrzewamy porcję oleju i rzucamy kawałki mięsa. Mięso smażymy z każdej strony na złoty kolor. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką, curry oraz kurkumą. Mięso po usmażeniu zdejmujemy z ognia i przekładamy do miseczki. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w paseczki paprykę. W międzyczasie przygotowujemy sos, w misce mieszamy miód, musztardę, ocet oraz sos sojowy. Gdy papryka zmięknie to przekładamy do niej mięso i polewamy sosem. Gdy sos będzie za gęsty, dolewamy odrobinę wody. Całość dusimy jeszcze przez około 10 minut.
komentarze 2
Sylwia
Zamiast kurczaka wykorzystałam indyka, ale obiad wyszedł bombowy!
Ewelina
Totalny niewypał 🙁 jak lubię sosy miodowo musztardowe tak ten sos jest okropny….