oszukane gołąbki główne
obiad

Oszukane gołąbki (bez zawijania)

Dziś na obiad były gołąbki, ale nieco inne niż te tradycyjne, bo oszukane,czyli gołąbki bez zawijania. Oszukane gołąbki przygotowuje się o wiele szybciej, ponieważ nie musimy gotować kapusty, a następnie oddzielać jej liść po liściu. Gołąbki bez zawijania to takie klopsy składające się z mięsa mielonego, ryżu oraz kapusty, zapiekane w sosie pomidorowym. Do zrobienia tych gołąbków użyłam młodej kapusty, póki sezon trwa. Jesienią natomiast korzystam z kapusty pekińskiej. Oszukane gołąbki są mega pyszne i delikatne, a w smaku są praktycznie takie same, a według mnie nawet lepsze. Polecam na obiad, ale również imieniny czy inne okazje. 😉

Składniki na oszukane gołąbki:
500 g mięsa mielonego ( u mnie z łopatki)
100 g ryżu
1/2 główki młodej kapusty lub kapusty pekińskiej
1 duża cebula
1 jajko
około 1/3 szklanki bułki tartej
sól, pieprz, majeranek
dodatkowo bułka tarta do obtoczenia gołąbków

sos:
400 g pomidorów krojonych z puszki
500 ml wody lub bulionu
1 łyżeczka cukru
2 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól, pieprz do smaku
szczypta chilli

oszukane gołąbki 1

Przygotowanie:
1. Ryż gotujemy na sypko. Po ugotowaniu odcedzamy i zostawiamy do ostudzenia.
2. Mięso mielone przekładamy do miski, do której dodajemy też ryż.
3. Z kapusty zdejmujemy wierzchnie liście, dokładnie ją myjemy i kroimy w drobne paseczki. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni.
4. Do miski z mięsem wbijamy jajko, a następnie dodajemy pokrojoną kapustę oraz podsmażoną cebulę. Całość doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i dodajemy około 1/3 szklanki bułki tartej.
5. Całość wyrabiamy na  gładką, jednolitą masę. Formułujemy podłużne klopsy, średniej wielkości. Z podanej porcji wyszło mi 8 sztuk. Na samym końcu gołąbki obtaczamy w bułce tartej. Podsmażamy je na rozgrzanej patelni z każdej strony do lekkiego zarumienienia. Na spód naczynia żaroodpornego dajemy kilka liści kapusty i układamy na nim nasze oszukane gołąbki.
6. W garnuszku umieszczamy składniki na sos, czyli puszkę pomidorów krojonych, 500 ml bulionu oraz przyprawy: łyżeczkę cukru, po dwa liście laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos zagotowujemy, a następnie wylewamy połowę sosu na gołąbki. Naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 45 minut. Podczas pieczenia dwukrotnie oszukane gołąbki podlewamy pozostałym sosem. Smacznego 😉

oszukane gołąbki 2
oszukane gołąbki 3

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *