gołąbki bez zajwijania 2
obiad

Gołąbki bez zawijania (oszukane gołąbki)

Dziś na obiad były gołąbki, ale nieco inne niż te tradycyjne, bo oszukane, czyli gołąbki bez zawijania. Oszukane gołąbki przygotowuje się o wiele szybciej, ponieważ nie musimy gotować kapusty, a następnie oddzielać jej liść po liściu. Gołąbki bez zawijania to takie klopsy składające się z mięsa mielonego, ryżu oraz kapusty, zapiekane w sosie pomidorowym. Do zrobienia tych gołąbków użyłam młodej kapusty, póki sezon na nią trwa. Jesienią natomiast korzystam z kapusty pekińskiej. Oszukane gołąbki są mega pyszne i delikatne, a w smaku są praktycznie takie same, a według mnie nawet lepsze niż te tradycyjne. Polecam gołąbki bez zawijania na obiad, ale również na święta, imieniny czy inne okazje. Wypróbuj przepis na oszukane gołąbki już dziś i zdecyduj, które według Ciebie są lepsze.

Składniki na gołąbki bez zawijania (oszukane gołąbki):
500 g mięsa mielonego (u mnie z łopatki)
100 g ryżu
1/2 główki młodej kapusty lub kapusty pekińskiej
1 duża cebula
1 jajko
2-3 łyżki bułki tartej (jeśli masa będzie mało zwarta)
1 łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka pieprzu
1 płaska łyżeczka majeranku
dodatkowo mąka do obtoczenia gołąbków

sos:
500 ml passaty pomidorowej
500 ml bulionu
1 łyżeczka cukru
2 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól, pieprz do smaku
szczypta chilli
1 łyżka mąki pszennej

gołąbki bez zawijania 1
gołąbki bez zawijania 2

Przygotowanie:
1. Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić i zostawić do ostudzenia.
2. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać ryż.
3. Z kapusty zdjąć wierzchnie liście. Dokładnie ją umyć pod bieżącą wodą i drobno pokroić. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i podsmażyć na patelni.
4. Do miski z mięsem wbić jajko, a następnie dodać pokrojoną kapustę oraz podsmażoną cebulę. Dodać przyprawy: jedną łyżeczkę soli oraz po płaskiej łyżeczce pieprzu oraz majeranku.
5. Całość wyrabiać na gładką, jednolitą masę przez około 5 minut. Jeśli masa będzie mało zwarta można dodać 2-3 łyżki bułki tartej. Z farszu formować podłużne klopsy, średniej wielkości. Z podanej porcji wyszło mi 8 klopsów. Na samym końcu gołąbki obtoczyć w mące pszennej i podsmażyć z każdej strony do lekkiego zarumienienia.
6. Do naczynia żaroodpornego, w którym będziemy zapiekać gołąbki, położyć na spód kilka liści kapusty, a następnie ułożyć podsmażone klopsy.
7. Do garnka wlać 500 ml bulionu oraz 500 ml passaty pomidorowej. Dodać łyżeczkę cukru, po dwa liście laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz szczyptą chilli. Sos zagotować. Na koniec można zagęścić sos dodając łyżkę mąki pszennej. Mąkę rozpuścić w odrobinie wody, dolać troszkę sosu, dokładnie wymieszać i przelać do garnuszka z sosem. Ponownie zagotować, spróbować sos i w razie konieczności doprawić jeszcze solą czy pieprzem. 2/3 sosu wylać na gołąbki. Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez około 45 minut. Podczas pieczenia dwukrotnie oszukane gołąbki podlać pozostałym sosem. Smacznego 😉

gołąbki bez zawijania (oszukane gołąbki)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *