Ciasto z porzeczkami na maślance
Ciasto z porzeczkami na maślance to pyszne i wilgotne ciasto, które zrobisz w dosłownie kwadrans i to w jednej misce! Ciasto z porzeczkami jest bardzo proste w przygotowaniu. Poradzą z nim sobie nawet osoby, które zaczynają swoją przygodę w kuchni ;). Smaki idealnie się równoważą, słodka kruszonka jest przełamana przez kwaśne porzeczki. Całość smakuje wprost wyśmienicie. Uwielbiam takie ciasta, gdzie mogę korzystać z sezonowych owoców, takich, które akurat mam pod ręką. Ciasto z porzeczkami na maślance jest idealne do popołudniowej kawy czy herbaty. Gorąco polecam wypróbować przepis na to proste ciasto z porzeczkami na maślance. Zachęcam również do eksperymentowania z innymi owocami np. czereśnie, truskawki, rabarbar. Każda wersja tego ciasta będzie równie pyszna.
Składniki na ciasto z porzeczkami na maślance:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1 szklanka maślanki
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka czerwonych porzeczek
1 szklanka czarnych porzeczek
kruszonka
2 łyżki masła
4 łyżki mąki
2 łyżki cukru
szklanka o pojemności 250 ml
Przygotowanie:
1. Jajka i maślankę należy wyjąć dużo wcześniej z lodówki, tak aby osiągnęły temperaturę pokojową.
2. Porzeczki dokładnie umyć pod bieżącą wodą, oddzielić owoce od gronek, a następnie przełożyć je na cedzak, aby usunąć nadmiar wody. Dodatkowo owoce osuszyć przy użyciu ręczników papierowych.
3. Piekarnik nastawić na 175 stopni, góra-dół (bez termoobiegu).
4. Do miski wbić cztery jajka i ucierać je z cukrem na najwyższych obrotach miksera przez około 5 minut, do uzyskania jasnej, puszystej masy. Następnie stopniowo, cienkim strumieniem wlewać 1/2 szklanki oleju rzepakowego, cały czas miksując na wysokich obrotach miksera. Wlać szklankę maślanki. Wymieszać tylko do połączenia składników. Wyłączyć mikser. Stopniowo dodać składniki sypkie, czyli przesianą przez sitko mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać szpatułką lub drewnianą łyżką, tylko do połączenia się wszystkich składników.
5. W międzyczasie przygotować kruszonkę. W osobnej misce wymieszać, przy użyciu rąk: cztery łyżki mąki oraz po dwie łyżki cukru i masła.
6. Blaszkę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać nasze ciasto, wyrównać. Na powierzchni ciasta dość ciasno ułożyć owoce. Wierzch ciasta posypać kruszonką. Ciasto z porzeczkami wstawić do rozgrzanego piekarnika do 175 stopni i piec przez około 60 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika. Po kilku minutach wyjąć ciasto z pieca i zostawić je do ostudzenia. Przed podaniem ciasto maślankowe z porzeczkami można obficie posypać cukrem pudrem. Smacznego!