pieczony schab z żurawiną
obiad

Pieczony schab z żurawiną

Bardzo lubię pieczone mięso wieprzowe a w szczególności schab i karkówkę. Już było kilka wspaniałych przepisów na karkówkę m.in. pieczona z pieczarkamipo cygańsku czy w marynacie musztardowo-miodowej. Teraz postanowiłem zabrać się za pieczony schab z żurawiną! I muszę przyznać, że to strzał w dziesiątkę! Mięso jest mięciutkie i soczyste, a dodatek żurawiny sprawia, że niezwykle aromatyczne. Do tego sos żurawinowy na bazie wytopionego tłuszczu – palce lizać! Całość prezentuje się znakomicie, czyż nie? I tak też smakuje! 😉

Składniki na pieczony schab z żurawiną:
1 kg schabu
100 g suszonej żurawiny
2 łyżki oleju
2 łyżki musztardy
sól, pieprz, przyprawa do mięsa wieprzowego,
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej

Składniki na sos żurawinowy:
50 g żurawiny
sok z połówki cytryny
1/3 szklanki wody
1,5-2 łyżki miodu
cynamon, gałka muszkatołowa, imbir

Przygotowanie:
Mięso dokładnie myjemy i porządnie suszymy przy użyciu papierowych ręczników. Następnie nacieramy solą, pieprzem oraz przyprawą do mięsa wieprzowego. Za pomocą noża z długiem ostrzem robimy nacięcie na środku schabu (przez całą długość) i dość ciasno faszerujemy żurawiną. Do miski dodajemy olej, musztardę oraz pozostałe przyprawy, mieszamy i obtaczamy mięso w marynacie. Przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy je na całą noc. Następnego dnia wstawiamy je do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni i pieczemy przez 60 minut (jeżeli chcemy użyć więcej mięsa to musimy pamiętać, że na każdy 1 kg potrzeba 60 minut pieczenia!). Z tłuszczu, który się wytopił zrobimy sos. Przelewamy go do rondelka, dodajemy pozostałe składniki na, zagotowujemy, a na samym końcu dokładnie blendujemy. Mięso można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno – jako przystawkę. Smacznego 😉

pieczony schab z żurawiną

komentarze 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *