Cukinia w curry
Tym razem przyszedł czas na cukinię w curry. Przepis ten jest podobny do ogórków w curry, lecz cukinia jest mniej chrupiąca, a bardziej delikatna, przez co staje się wyjątkowa. Smaczna słodko-kwaśna cukinia poleca się jako dodatek do obiadów. Koniecznie musisz spróbować, a na pewno Ci się spodoba! 😉
Składniki na cukinię w curry:
około 2,5 kg cukinii
1 cebula
4 liście laurowe
2 łyżeczki gorczycy
kilka liści selera
Składniki na zalewę:
5 szklanek wody
2 szklanki octu
1 i 1/2 szklanki cukru
2 łyżki soli
3 łyżki curry
Przygotowanie:
Podane składniki wystarczą na 4 słoiki o pojemności 500 ml. Cukinię myjemy, obieramy i wyciągamy miąższ. Następnie kroimy ją w słupki (takie jak na zdjęciu). Słoiki wyparzamy i suszymy. Do tak przygotowanych słoików wkładamy po kilka plasterków cebuli, liść laurowy, pół łyżeczki gorczycy oraz kilka liści selera. Następnie wkładamy cukinię. W międzyczasie możemy przygotować zalewę, wszystkie składniki wlewamy do garnka i zagotowujemy. Gotową zalewę przenosimy do słoików z cukinią za pomocą chochli. Zamykamy wieczka i pasteryzujemy na mokro przez około 12 minut. Życzę smacznego! 😉