wieprzowina curry
obiad

Wieprzowina w curry

Tym razem moim daniem obiadowym była wieprzowina curry z ryżem. Mięso wieprzowe od drobiowego różni się tym, że według mnie po ugotowaniu jest znacznie delikatniejsze i można nawet powiedzieć, że rozpływa się w ustach. Z kurczakiem trzeba uważać, gdyż zbyt długie smażenie go na patelni może spowodować, że mięso będzie suche i twarde. Dlatego uważam, że wieprzowina lepiej nadaje się do tego dania 😉

Składniki na wieprzowinę curry:
600 g mięsa wieprzowego najlepiej z szynki lub łopatki
2 duże cebule
2 łyżki oleju
2 czerwone papryki
pieprz, sól
1 łyżka curry
gałka muszkatołowa, imbir, kolendra

Przygotowanie:
Mięso dokładnie myjemy i kroimy w kosteczkę. Następnie rozgrzewamy na patelni olej i wrzucamy na niego wcześniej przygotowane mięso. Obsmażamy je z każdej strony, dodajemy sól i pieprz, a potem odstawiamy na bok. To samo robimy z cebulą, którą wcześniej pokroiliśmy w piórka. Najlepiej by była usmażona na piękny złocisty kolor. Do cebuli można dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę, którą smażymy do momentu aż zmięknie. Wszystko wrzucamy do jednego garnka, patelnię po mięsie warto wypłukać jeszcze odrobiną wody i również wlać do tego samego garnka (w tłuszczu znajduje się najwięcej smaku), dodatkowo zalewamy 1,5 szklanki wody. Całość dusimy na małym ogniu aż mięso będzie miękkie i lekko rozpadające się. Na koniec dodajemy przyprawy. W międzyczasie możemy zabrać się za dodatki. Ja akurat to danie zjadłem z ryżem, co nie znaczy, że trzeba je jeść tylko z ryżem. Można spróbować z kaszą jaglaną czy kuskus. Smacznego i zachęcam do jak najszybszego wypróbowania 😉

komentarze 4

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *