Placki z kiszonej kapusty – fuczki
Fuczki to nic innego jak placki z kiszonej kapusty. Jest to regionalna potrawa pochodząca z Bieszczad. Ale na pewno u nas zagości na dłużej! Przygotowuje się je z ciasta naleśnikowego z dodatkiem kiszonej kapusty, smaży jak placki ziemniaczane. A smakują obłędnie! Polecam w towarzystwie sosu czosnkowego! Inspiracja pochodzi z bloga Smakołyki Moniki.
Składniki na placki z kiszonej kapusty – fuczki:
0,5 kg odciśniętej kiszonej kapusty
2 jajka
1 duża cebula
1 i 1/2 szklanki mleka
3 szklanki mąki
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka cząbru
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Do miski wbijamy jajka, wlewamy mleko i miksujemy. Dodajemy przesianą przez sitko mąkę, stale mieszając. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, przekładamy do miski. Dodajemy odciśniętą, pokrojoną, kiszoną kapustę i całość mieszamy łyżką. Do ciasta dodajemy kminek, cząber oraz sól i pieprz do smaku. Ponownie mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy porcje ciasta. Placki smażymy z obu stron na złoty kolor. Zdejmujemy je na talerz, wyłożony ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Najlepiej smakują z sosem czosnkowym. Polecam!
komentarzy 5
Anonimowy
Ciekawy pomysł! Na pewno wypróbuje w swojej kuchni 🙂
Bożena
Próbowałam, bardzo dobre.
Asa_6niebo
zbieram się do zrobienia podobnych placków już dość długo 🙁 nigdy takich nie jadłam
Unknown
kapusta surowa czy ugotowana wczesniej?
Moniki Smakołyki
Kapusta kiszona, żeby była dobrze kwaśna i odciśnięta 🙂 Pozdrawiam 🙂