
Leczo z parówkami
Zupełnie inne danie, czyli leczo z parówkami! Jest przepyszne i można je przyrządzić w bardzo szybki sposób. W przypadku, gdy nie macie kiełbasy lub nie wiecie z czym zrobić leczo to polecam Wam parówki! Może się wydawać, że nie będą pasowały, ale okazały się doskonałym wyborem! Wypróbujcie koniecznie.
Składniki na leczo z parówkami:
250 g parówek dobrej jakości
2 średnie cukinie
1 duża cebula
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
2-3 pomidory
3 łyżki ajvaru pikantnego
sól, pieprz, papryka słodka
Przygotowanie:
1. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, podsmażamy na patelni, aż się zeszkli. Następnie cukinię kroimy w kosteczkę i dorzucamy ją do cebuli. Z papryki wyciągamy gniazda nasienne i kroimy ją w cieniutkie paseczki. Przekładamy na patelnię. Całość dusimy na patelni przez 5 minut. Jak warzywa zmiękną dodajemy do nich pomidory pokrojone w ćwiartki. Składniki doprawiamy przyprawami do smaku.
2. Na samym końcu dodajemy parówkę pokrojoną w plastry o grubości około 1 cm. Dodajemy 3 łyżki ajvaru. Całość dusimy pod przykryciem przez 10 minut. Danie posypujemy posiekaną natką pietruszki. Smacznego 😉


Kotleciki warzywne
Może Ci się spodobać

Ciasto z rabarbarem i kruszonką
14 maja, 2022
Lasagne bolognese
2 lutego, 2017