truskawkowa krówka
ciasta i desery

Truskawkowa krówka

Jeśli lubicie połączenie kajmaku oraz truskawek, to z pewnością spodoba Wam się przepis na truskawkową krówkę! Ciasto jest bez pieczenia, więc przygotowuje się je błyskawicznie 😉 Wypróbujcie koniecznie, gdyż efekt końcowy jest niebywale smaczny 😉

Składniki na truskawkową krówkę:
300 g truskawek
pół puszki masy kajmakowej (200 g)
300 g herbatników
1 budyń śmietankowy
500 ml mleka
2 łyżki cukru
2 galaretki truskawkowe
50 g masła

Dodatkowo: tarta czekolada do dekoracji

Przygotowanie:
1. Blachę o wymiarach 20×30 wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy na spodzie warstwę herbatników. 
2. Budyń przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, gdy się zagotuje dodajemy do niego 2 łyżki masła. Całość dokładnie mieszamy do ostudzenia. Następnie budyń równomiernie rozprowadzamy po warstwie herbatników i przykrywamy kolejną warstwą.
3. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i przekładamy na durszlak, żeby usunąć nadmiar wody. Następnie blendujemy je ne na gładką masę. Jedną galaretkę rozpuszczamy w szklance wody, zostawiamy do przestudzenia. Gdy galaretka ostygnie, to przekładamy do niej zmiksowane owoce i wsypujemy proszek z drugiej galaretki. Mieszamy i wstawiamy do lodówki do ostudzenia. Tężejącą galaretkę rozprowadzamy równomiernie po warstwie ciastek i przykrywamy ją kolejną warstwą herbatników.
4. Na wierzchu ciasta rozprowadzamy masę kajmakową. Przygotowane ciasto dekorujemy startą gorzką czekoladą. Wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny, by herbatniki zmiękły. Smacznego 😉

truskawkowa krówka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *