Placki ziemniaczane wg Magdy Gessler!
Placki ziemniaczane są jedną z najprostszych i zarazem moich ulubionych potraw. Jest bardzo wiele metod ich robienia, lecz mi osobiście najbardziej przypasowały placki ziemniaczane według Magdy Gessler! Czuć w nich smak ziemniaka i nie jest w nich za dużo mąki, a po usmażeniu są chrupiące i złociste!
Składniki na placki ziemniaczane:
1 kg surowych ziemniaków
2 średnie cebule
2 jajka
2-3 łyżki mąki pszennej
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy ze skórki i dokładnie myjemy. Następnie ścieramy je na tarce na drobnych oczkach. Delikatnie odciskamy z nich nadmiar wody do osobnego naczynia. Potem do startych ziemniaków dodajemy cebulę, którą również ścieramy na tarce. Następnie wbijamy dwa jajka i dokładnie mieszamy. W następnym kroku dodajemy mąkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na dnie naczynia z sokiem od ziemniaków powinna osadzić się skrobia, którą dodajemy do ciasta. Placki smażymy na rozgrzanym oleju lub smalcu z obu stron do momentu aż się zarumienią. Podajemy je z sosem czosnkowym, śmietaną czy jogurtem! Smacznego 😉
komentarze 24
Unknown
Tradycyjne placki ziemniaczane. Kocham je!
https://jaglusia.wordpress.com/
Unknown
Spróbujcie dodać startą marchew!Kolor i smak bajera!
Anonimowy
Chrupiące i puszyste :-). Jak ktoś lubi, można więcej czosnku. Pozdrawiam i dziękuję za przepis!
Anonimowy
Zawsze dodaję dużo cebuli i czosnku , ale pomysł dodania startej marchewki jest ciekawy, przy następnych plackach spróbuję.
Anonimowy
Również polecam dodanie marchewki. Smak idealny.
Unknown
Zgadza się są pyszne. Zawsze dodaje marchew!
Unknown
Polecam dodanie cukinii. Delicje 😀
Anonimowy
Nie wiem dlaczego zaraz Magdy Gesler moja mama robi identyczne jak tylko pamiętam. Przecież MG nie jest wyrocznią kulinarną a każdy ma inny smak i nawet jej przepisy nie muszą wszystkim smakować. Niestety ta kobieta dla mnie osobiście to nie ma kultury w sobie, nie potrafi nic przekazać bez obrażania innych. pozdrawiam zapatrzonych w MG.
Anonimowy
Mam to samo zdanie o Pani MG.Bez ponizenia i upokorzenia drugiej strony nie ma przekazu.Uwaza sie za wyrocznię.Niekoniecznie jej gust smakowy ,czy estetycznym musi byc tym ktory podoba sie ogółowi .Co zas do przepisu to zadna nowosc .Od zawsze tak samo robie ,bo tak robila moja babcia ,rowniez moja mama…..a tu sie ookazuje ,ze przepis wg.pani MG …..
Anonimowy
Moja babcia tak robiła, potem moja mama a teraz i ja. Może pani Magda zerżnęła od nas bo są identycznie robione?
ps. a z czosnkiem należy uważać by nie przypalić za mocno w czasie pieczenia.
Anonimowy
Co zrobić jak ktoś lubi placki na słodko z cukrem?
Anonimowy
ZROBIC WEDLUG PRZEPISU I POSYPAC JE CUKREM
Radek
Nie obyło by się bez negatywnego komentarza…
Zazdrość to bardzo zły doradca, wiec proponuje stronić od internetu .
Po co grzebać w internetowych przepisach, jeśli rodzinne są tak wspaniałe.
Gessler wie co robi w kuchni i jest dla wielu autorytetem, zarabia na tym kupę pieniędzy i ma głęboko gdzieś negatywne komentarze zawistnych szaraków.
Radek
Rewelacja! !!!!!
Niesamowita jest siła szybkiej riposty! !!!!
Brawo! !!!!
Anonimowy
Pamietam jak p.Gessler w którymś z odcinków"Kuchennych rewolucji" mówiła że nie dodaje się tartej cebuli do placków bo się przypalają…więc o co chodzi????
Anonimowy
dokładnie 🙂
Anonimowy
Ja lubię jeszcze ubić wcześniej białka. Placki są wtedy chrupiące i pulchne.
Anonimowy
Ja dodaje jeszcze trochę majeranku.
Beata
Super placuszki dokładnie robię takie – tylko nie dodałam nigdy czosnku hm muszę spróbować i zmniejszyłam ilość mąki do jednej łyżki
Anonimowy
Nie dodawaj czosnku.
Anonimowy
osobiście nie cierpię M.G a gotuje tak ja większość z nas a może i gorzej…
Sisi
majeranek musi być!
Ulcia
Zgadzam sie z Waszymi odpowiedziami ja mieszkam w Kanadzie i moj maz ,ktory nigdy nie byl w Polsce tak wlasnie robi dla mnie placki ziemniaczane a nauczyla go jego mama a nie jakas tam P. MG.Wiec przepis nie jest P MG. tylko naszych pra-pra-prababc Ja osobiscie jej nie lubie, za jej niechlujny wyglad,wchodzi do kuchni z wlosami rozczochranymi ,paznokcie wymalowane ,pierscionki,bransolety i ona uczy ludzi kultury.Jej wyglad odraza Wydaje mi sie /taka moja opinia/jesli chcemy komus pokazac "cos'powinnismy sami byc/wygladac porzadnie,schludnie a juz w kuchni .Przepraszam ale ja tak to widze.Pozdrawiam
Anonimowy
Ja pierdziele, MG bo tak robila je w swoich programach uczac nieukow, co nie wyniesli przepisu na placki od swoich rodzin, a robili gnioty. Mogly by być tez placki Babci Jadzi w programie jadzia gotuje i byc podobne i wsio.
Zazdrosc i zawisc