ciasto zebra
ciasta i desery

Ciasto zebra – najprostsze ciasto na świecie!

Ciasto zebra – najprostsze ciasto na świcie! Praktycznie robi się samo, no prawie! 🙂 Potrzebny nam tylko mikser i trochę chęci. Na przygotowanie tego ciasta w zupełności wystarczy 30 minut! Nawet ciasta bez pieczenia wymagają poświęcenia więcej czasu i często więcej pracy. Dodatkowo zebra bardzo ładnie się prezentuje i pysznie smakuje. Do popołudniowej kawki jak znalazł. Szczerze polecam!  🙂

Składniki na ciasto zebra:
5 jaj
1,5 szklanki cukru
2,5 szklanki + 3 łyżki mąki pszennej
1 szklanka oleju
1 szklanka wody gazowanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki ciemnego kakao

Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Następnie oddzielone białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Jak powstanie gęsta piana, to wsypujemy stopniowo cukier i miksujemy. W kolejnym kroku dodajemy po jednym żółtku, stale miksując. Następnie do tej samej miski dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Teraz miksujemy na wolniejszych obrotach. Jak już to zrobimy, to dodajemy na przemian porcjami wodę i olej, stale mieszając. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej części dodajemy 3 łyżki mąki pszennej, a do drugiej 3 łyżki kakao. Następnie przygotowujemy tortownicę o średnicy 24 cm. Wysmarowujemy ją margaryną oraz bułką tartą. Teraz na środek tortownicy dajemy na przemian kilka łyżek ciasta białego, a następnie kilka łyżek ciasta ciemnego. Czynność tą powtarzamy do momentu, aż ciasto się skończy. Całość pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 60 minut. Najlepiej jest sprawdzić wykałaczką, jak będzie sucha, to znaczy, że ciasto jest upieczone. W celach dekoracyjnych można ciasto posypać cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Smacznego!

ciasto zebra

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *