michałek
ciasta i desery

Ciasto Michałek

Ciasto Michałek to pyszne ciasto zaliczane do kategorii ciast przekładanych. To połączenie dwóch blatów kakaowego biszkoptu przełożone kremem śmietankowo – kawowym na bazie serka mascarpone z dodatkiem cukierków Michałków. Wierzch ciasta zdobi bita śmietana oraz pokruszone cukierki. Dodatkowo mamy tutaj powidła śliwkowe, dla przełamania smaku, dzięki temu ciasto nie jest mdłe i przesadnie słodkie. Ciasto Michałek to wypiek obok, którego nie można przejść obojętnie! Pięknie się prezentuje i pysznie smakuje. Ciasto Michałek z pewnością zachwyci każdego. Michałek podbił serca całej mojej rodzinki. A że ja uwielbiam cukierki Michałki, to pokochałam to ciasto już od pierwszego kęsa. To zdecydowanie jedno z lepszych ciast jakie do tej pory piekłam! Bardzo polecam ciasto Michałek na każdą okazję.

Składniki na ciasto Michałek:
ciasto kakaowe
6 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej typ 450
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki oleju rzepakowego
do nasączania ciasta: 1/3 szklanki herbaty z cytryną
krem śmietanowo – kawowy z Michałkami
500 g serka mascarpone
200 ml śmietanki 30%
1 śmietan – fix
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka kawy rozpuszczalnej (rozpuszczona w 1 łyżce wody)
250 g cukierków Michałki
masa śmietanowa
400 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
1 śmietan – fix
dodatkowo:
słoik powideł śliwkowych – 350 g

szklanka o pojemności 250 ml

ciasto michałek 1
ciasto michałek 2

Przygotowanie:
1. Ciasto kakaowe: Jajka należy wyjąć wcześniej z lodówki, tak aby osiągnęły temperaturę pokojową. Można je również ogrzać w misce z ciepłą wodą. Ogrzane jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę przez około 10 minut.
2. W osobnej misce bardzo dokładnie wymieszać składniki sypkie, czyli przesianą przez sitko mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Składniki sypkie przesiać bezpośrednio do masy, krótko zamieszać. Wlać olej, wymieszać tylko do połączenia się składników.
3. Piekarnik nastawić na 175 stopni funkcja góra-dół, bez termoobiegu.
4. Blaszkę o wymiarach 23×33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i wyrównać jego powierzchnię. Blachę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 stopni i piec przez około 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto całkowicie ostudzić i przekroić na dwa blaty. Ciasto pokropić herbatą z cytryną.
5. Blaszkę ponownie wyłożyć papierem do pieczenia. Dolny blat ciasta włożyć do blaszki i równomiernie rozsmarować powidła śliwkowe.
6. Krem śmietanowo – kawowy z Michałkami: Porządnie schłodzoną śmietankę ubić ze śmietan-fixem na sztywną pianę. Dodać cukier puder i wymieszać. Stopniowo dodawać serek mascarpone, cały czas miksując.
7. Łyżkę kawy rozpuszczalnej rozpuścić w łyżce zimnej wody, bardzo dokładnie wymieszać i dodać do masy. Całość zmiksować do połączenia się składników.
8. Cukierki Michałki drobno posiekać. Rozdrobnione cukierki dodać do kremu i bardzo dokładnie wymieszać łyżką. Odłożyć około 1/3 szklanki cukierków do dekoracji. Gotowy krem wyłożyć na dolny blat ciasta i równomiernie rozprowadzić. Przykryć drugim blatem ciasta.
9. Masa śmietanowa: Porządnie schłodzoną śmietankę ubić na sztywno ze śmietan-fixem. Dodać cukier puder i ponownie zmiksować. Masę śmietanową wyłożyć na wierzch ciasta i wyrównać. Dodatkowo ciasto udekorować odłożonymi, rozdrobnionymi cukierkami. Ciasto Michałek wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego!

ciasto michałek 3
ciasto michałek 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *