dżem z dyni i gruszki
przetwory

Dżem z dyni i gruszki

W zeszłym roku zasadziłam dynie i niestety żadna mi nie wyrosła. W tym roku z kolei wyrosły mi takie dorodne okazy, aż miło popatrzeć. Ale co tu z nimi zrobić? Nie jest to dla mnie jakiś specjalny problem, bo zawsze uda mi się coś wymyślić. 😉 Tym razem postanowiłam przygotować pyszny dżem z dyni i gruszki, który jest zupełną nowością w mojej spiżarni! Z pewnością zrobię ten dżem jeszcze kilka razy 😉 Spróbujcie!

Składniki na dżem z dyni i gruszki:
1 kg dyni
1 kg gruszek
0,5 szklanki wody
1,5 szklanki cukru
1 opakowanie żelfixu
sok z połowy cytryny

Przygotowanie:
Dynię obieramy, wyciągamy miąższ i kroimy w kosteczkę. Następnie przekładamy do garnka. Gruszki obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i również kroimy w kosteczkę. Dodajemy do garnka z dynią. Owoce zalewamy wodą i dusimy na małym ogniu. Od czasu do czasu całość mieszamy, żeby nic się nie przypaliło. Gdy zawartość garnka zmięknie, jest to znak, że duszenie dobiegło końca. W następnym kroku owoce blendujemy na jednolitą masę i ponownie wstawiamy na mały ogień. Dodajemy sok z połowy cytryny, żelfix oraz cukier. Cukru możecie dać więcej lub mniej w zależności od tego jak słodki dżem chcecie uzyskać. Całość gotujemy jeszcze około 15 minut – stale mieszając. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy wieczka i pasteryzujemy na mokro przez 15 minut. Podane składniki wystarczą na 4 słoiczki o pojemności 350 ml. Przepyszne przetwory gotowe 😉

dżem z dyni i gruszki

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *