Pasta z makreli
Proponuję zacząć dzień pyszną pastą z makreli! Moja pasta składa się z wędzonej makreli, ugotowanych na twardo jajek, ogórka konserwowego oraz cebulki. Taka pasta to smaczny pomysł na kanapki, obowiązkowo z świeżym pieczywem! Wiadomo ryby powinno się jeść jak najczęściej, pod każdą postacią, dlatego zachęcam do wypróbowania tego przepisu 😉
Składniki na pastę z makreli:
200-250 g wędzonej makreli
2 jajka
1 duży ogórek konserwowy
1 cebula
łyżeczka musztardy
łyżeczka majonezu
sól, pieprz
Przygotowanie:
Makrelę dokładnie i starannie pozbawiamy ości. Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Obieramy je z łupinek i kroimy na pół. Jajka i makrelę wrzucamy bo blendera, miksujemy na gładką jednolitą masę. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, tak samo jak ogórka. Warzywa łączymy z makrelą i blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy majonez oraz musztardę. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, całość mieszamy. Gotową pastę schładzamy przed podaniem przez około godzinę, aby smaki się przegryzły!