Makaron penne z cukinią
Dziś proponuję makaron penne z cukinią, to danie można śmiało przygotować na obiad, kolację, bądź zabrać do pracy jako drugie śniadanie 🙂 Pyszne, pożywne danie, które zawiera cieciorkę, którą z resztą bardzo lubię. Do tego pyszne, świeże warzywa, no musicie przyznać, że sałatka smacznie się prezentuje. Przedstawiam wam mój przepis na kolorowy makaron penne z cukinią i ciecierzycą!
Składniki na makaron penne z cukinią i ciecierzycą:
200-300 g makaronu penne
1 średnia cukinia
3-4 ząbki czosnku
kilka listków świeżej bazylii
100 g gotowanej ciecierzycy
kilka pomidorków koktajlowych lub zwykłych
odrobina tartego żółtego sera
3 łyżki oliwy z oliwek
3-4 łyżki wody
sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron i ciecierzycę przygotowujemy według instrukcji załączonej na opakowaniu. Następnie jak już wszystko nam się ugotuje, to odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie na rozgrzanej patelni podsmażamy plastry cukinii do momentu aż uzyska ona złoty kolor. Czosnek obieramy i siekamy w cieniutkie plasterki, również podsmażamy na patelni. Do całości dodajemy pomidorki koktajlowe. Lekko je nakłuwamy, by puściły sok. Jeśli nie mamy pomidorków koktajlowych, to dajemy zwykłe pomidory pokrojone w ćwiartkę. Całość mieszamy i smażymy przez 2-3 minuty. Na samym końcu dodajemy ciecierzycę, znowu całość mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę. Dodajemy makaron i na górę dodajemy listki świeżej bazylii. Takie danie jest zdrowe i pożywne 😉