
Pomidorowa rolada z szynką
Była już rolada szpinakowa z łososiem teraz przyszedł czas na pomidorową roladę z szynką! Jest to alternatywa dla osób, które nie lubię szpinaku i łososia lub po prostu nie mają go w swojej lodówce, a też chcą smacznie zjeść! 😉 Przygotowanie jej nie jest zbyt pracochłonne, a musicie przyznać, że całkiem przyzwoicie się prezentuje. Idealna przekąska na imprezę, obowiązkowa pozycja w sylwestrowym menu! Wypróbuj koniecznie!
Składniki na pomidorową roladę z szynką:
3 jajka
120 ml gorącej wody
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka papryki słodkiej
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek
zioła prowansalskie, oregano, bazylia
50 g startego żółtego sera
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g serka śmietankowego o smaku ziołowym
kilka plasterków szynki
Przygotowanie:
Żółtka oddzielamy od białek, a następnie je miksujemy, dolewając do nich porcjami gorącą wodę. Następnie dodajemy paprykę słodką, koncentrat pomidorowy, żółty ser i olej. Dalej miksujemy. Następnie dodajemy obie mąki przesiane przez sitko oraz proszek do pieczenia. Dalej mieszamy. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie powstałą pianę łączymy z ciastem pomidorowym, delikatnie mieszamy łyżką i dodajemy przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Tak powstałą masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 10-15 minut. Wyciągamy ciasto i odstawiamy je do momentu, aż ostygnie. Następnie część mniej gładką ciasta smarujemy serkiem ziołowym, układamy plastry szynki i zawijamy w roladę. Przed podaniem chłodzimy ją przez co najmniej godzinę w lodówce, a następnie kroimy w plastry grubości około 1-1,5 cm i gotowe 😉

Jajka faszerowane łososiem

Sałatka grzybowa polana
Może Ci się spodobać

Ciasto czekoladowe
20 października, 2021
Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
29 grudnia, 2020
komentarzy 19
Unknown
Bardzo interesująca propozycja, ciekawe jak smakowo…jaka wielkość formy na ciasto?
Anonimowy
Ma być blacha od piekarnika, nie forma na ciasto 😉
Unknown
Oooo świetny pomysł, zaryzykuje w sylwestra i zrobię do wersji szpinakowej też tę wersję bo na próbę mi się już nie chce po świętach objadać 😉 Szpinakową roladę robię od dawna i lubimy bardzo
Unknown
Ja widzę po koncentracie pomidorowym, chyba, że autorka dopiero dopisała
Unknown
Super pomysł na przekąskę????, rolada szpinakowa jest pyszna. Zobaczymy czy ta jej dorówna ????
Anonimowy
jaki to serek powinien być? serek topiony?
Anonimowy
Nie to powinien być serek np. Almette
Unknown
almette raczej
Anonimowy
wlasnie teraz pieke pomidorowy biszkpot,a wczesniej upieklam szpinakowy ( juz rolada sie chlodzi)mam nadzieje ze gosciom ( obcokrajowcy) bedzie smakowalo .Pozdrawiam i Zycze Pomyslnosci na Nowy Rok 🙂
Unknown
I jak wyszło?
Unknown
I jak udało sie? Moje właśnie stygnie ale nie wyszło czerwone bardziej pomarańczowe 🙁
Kaja
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Unknown
Bardzo fajny pomysł na oryginalną przekąskę, super wygląda
Nika
Oryginalny pomysł!!!
Unknown
Moje opadło 🙁 dlaczego ? Zrobiłam z podwójnej porcji , ale wszystko jak w przepisie , moze za mało proszku m dałam łyżeczkę bo w przepisie nie ma ile proszku ?
Unknown
Czy ser zetrzeć na drobnych oczkach czy na tych dużych?
Anonimowy
Nie odkleil mi sie biszkopt odpapieru:((
Anonimowy
Wystarczyło przetrzeć makra ścierka po papierze i odklei się na pewno.
Anonimowy
ciasto jak się piekło to pachniło jak pizza 😀
wyszła przepyszna i bardzo pomidorowa, bo dodałam więcej koncentratu, aby była bardziej czerwona 😀
pychotka !!!
dzięki za przepis 🙂