pomidorowa rolada
na imprezę

Pomidorowa rolada z szynką

Była już rolada szpinakowa z łososiem teraz przyszedł czas na pomidorową roladę z szynką! Jest to alternatywa dla osób, które nie lubię szpinaku i łososia lub po prostu nie mają go w swojej lodówce, a też chcą smacznie zjeść! 😉 Przygotowanie jej nie jest zbyt pracochłonne, a musicie przyznać, że całkiem przyzwoicie się prezentuje. Idealna przekąska na imprezę, obowiązkowa pozycja w sylwestrowym menu! Wypróbuj koniecznie!

Składniki na pomidorową roladę z szynką:
3 jajka
120 ml gorącej wody
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka papryki słodkiej
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek
zioła prowansalskie, oregano, bazylia
50 g startego żółtego sera
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g serka śmietankowego o smaku ziołowym
kilka plasterków szynki

Przygotowanie:
Żółtka oddzielamy od białek, a następnie je miksujemy, dolewając do nich porcjami gorącą wodę. Następnie dodajemy paprykę słodką, koncentrat pomidorowy, żółty ser i olej. Dalej miksujemy. Następnie dodajemy obie mąki przesiane przez sitko oraz proszek do pieczenia. Dalej mieszamy. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie powstałą pianę łączymy z ciastem pomidorowym, delikatnie mieszamy łyżką i dodajemy przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Tak powstałą masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 10-15 minut. Wyciągamy ciasto i odstawiamy je do momentu, aż ostygnie. Następnie część mniej gładką ciasta smarujemy serkiem ziołowym, układamy plastry szynki i zawijamy w roladę. Przed podaniem chłodzimy ją przez co najmniej godzinę w lodówce, a następnie kroimy w plastry grubości około 1-1,5 cm i gotowe 😉

komentarzy 19

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *