Gołąbki z młodej kapusty
Uwielbiam gołąbki, więc w sezonie nie mogło zabraknąć gołąbków z młodej kapusty. Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem, zwinięte w liściach młodej kapusty to super pomysł na pyszny, wiosenny obiad. Gołąbki z młodej kapusty przygotujesz w prosty i dość szybki sposób. Młodą kapustę wystarczy gotować 3 minuty i już możemy zdejmować pierwsze liście i zawijać gołąbki. Następnie gołąbki umieszczam w większym garnku i gotuję do miękkości przez około 35 minut. Gołąbki z młodej kapusty podaję polane sosem pomidorowym w towarzystwie ziemniaków. Zapraszam po sprawdzony przepis na rewelacyjne gołąbki z młodej kapusty.
Składniki na gołąbki z młodej kapusty:
150 g ryżu
750 g mięsa mielonego (u mnie z łopatki wieprzowej)
1 duża główka młodej kapusty
1 cebula
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
sos pomidorowy
1 szklanka bulionu lub rosołu
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
500 ml passaty pomidorowej
1/2 pęczka koperku
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka suszonej bazylii
1/2 łyżeczki pieprzu
szklanka o pojemności 250 ml
Przygotowanie:
1. Ryż ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Zostawić do ostudzenia.
2. Mięso przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.
3. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na patelni na rumiany kolor.
4. W większej misce umieścić mięso mielone, ryż oraz podsmażoną cebulę. Dodać przyprawy: po łyżeczce soli, pieprzu i majeranku oraz pół łyżeczki papryki słodkiej. Całość bardzo dokładnie wymieszać, a następnie wyrabiać na gładką, jednolitą masę przez około 5 minut.
5. Młodą kapustę umyć pod bieżącą wodą. Z kapusty zdjąć wierzchnie liście (nie wyrzucaj ich, przydadzą się do gotowania gołąbków) i usunąć głąb.
6. Do dużego, szerokiego garnka wlać wodę do 1/3 wysokości, garnek postawić na gazie i doprowadzić do wrzenia. Kapustę umieścić w gotującej się wodzie, dziurą po głąbie do dołu. Garnek przykryć pokrywą i kapustę gotować przez 3 minuty, następnie ją obrócić i gotować jeszcze 2-3 minuty. Z kapusty zdejmować po 2-3 liście i zawijać gołąbki. Z każdego liścia usunąć grubsze zgrubienie po środku.
7. Do liścia kapusty nakładać porcję wcześniej przygotowanego farszu. Zawinąć tak jak krokiety: najpierw boki do środka, a następnie zawinąć ciasno do końca, otrzymując w ten sposób gołąbka.
8. Dno garnka wyścielić pozostawionymi liśćmi młodej kapusty i ułożyć dość ciasno gołąbki. Gołąbki zalać bulionem (w ostateczności może też być woda). Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Garnek przykryć pokrywą, postawić na gazie i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć moc palnika, tak aby woda z gotowania gołąbków tylko mrugała i gołąbki gotować przez około 35 minut.
9. Przygotować sos pomidorowy. Do rondelka wlać dwie szklanki passaty pomidorowej oraz wodę z gotowania gołąbków. Dodać po łyżeczce cukru, suszonej bazylii i pół łyżeczki pieprzu. Dodać posiekany koperek, Dokładnie wymieszać i zawartość garnka zagotować. Gotowym sosem pomidorowym polać gołąbki z młodej kapusty. Smacznego!