Zrazy z karkówki
Każdy kto lubi karkówkę, z pewnością musi wypróbować mojego przepisu na pyszne zrazy z karkówki! Jest to idealny pomysł na pyszny obiad. Mięso po upieczeniu jest bardzo aromatyczne, delikatne i po prostu rozpływa się w ustach! Akurat moi domownicy uwielbiają tak upieczone mięso 😉
Składniki na zrazy z karkówki:
1 kg karkówki
6-8 plasterków boczku lub ulubionej szynki
1 cebula
2 ogórki konserwowe
2 kromki czerstwego chleba
musztarda sarepska, sól, pieprz, przyprawa do mięsa
Przygotowanie:
Mięso pokroić w plastry, rozbić tłuczkiem do mięsa. Następnie z każdej strony oprószyć przyprawami. Z jednej strony posmarować musztardą. Cebulę obrać i pokroić w piórka, ogórka pokroić w ćwiartki, a chleb w paski. Na każdym kawałku mięsa układamy plasterek boczku (lub szynki), ogórka, paseczek chleba oraz cebulkę. Całość zawijamy w roladę i spinamy wykałaczką lub obwiązujemy nitką. Każdą roladkę podsmażamy z każdej strony na złoty kolor. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Do pozostałego tłuszczu na patelni dodajemy około 1/3 szklanki wody i przelewamy do roladek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 45-60 minut pod przykryciem. Z wytopionego tłuszczu proponuję zrobić pyszny sos 😉
komentarze 3
Anonimowy
mmmmmmmmmmmm
Anonimowy
A w jakim celu dodajemy chleb?
Unknown
O ile sie nie myle,chleb wsacza tluszczyk????