Kandyzowana skórka pomarańczowa – zrób to sam!
Jak ja uwielbiam pomarańcze, a najwięcej ich zjadam właśnie w okresie świątecznym, wtedy mają najwięcej soku i są przepyszne! Skórkę zazwyczaj wszyscy wyrzucają, ja niekoniecznie! Wykorzystuje ją zawsze do zrobienia kandyzowanej skórki pomarańczowej! Przez co nie muszę jej kupować w sklepie i właśnie z takiej skórki pomarańczowej korzystam 😉 Przepis jest banalnie prosty, dlatego polecam wam samemu zrobić skórkę pomarańczową.
Składniki na kandyzowaną skórkę pomarańczową:
szklanka cukru
skórka z 6 pomarańczy
opcjonalnie kilka łyżek wody
Przygotowanie:
Skórkę z pomarańczy dokładnie oczyszczamy z białych błonek, a następnie myjemy i dokładnie szorujemy, aby pozbawić ją wszelkich zanieczyszczeń. W kolejnym kroku należy ją sparzyć gorącą wodą. Teraz skórkę kroimy w kosteczkę, dodajemy do garnka i zasypujemy cukrem. Gotujemy na małym ogniu. Od momentu, aż cukier się rozpuści, skórka powinna gotować się jeszcze przez co najmniej 30 minut. Oczywiście cały czas mieszamy, by nic się nie przypaliło. Jak skórka zacznie się przypalać lub przylegać do garnka, to możemy dodać odrobinę wody. Po ostygnięciu przesypujemy do słoiczka i gotowe 😉