Karkówka po cygańsku
Może się wydawać, że karkówka to tłuste mięso, które ciężko jest przyrządzić. Akurat tak się składa, że wszyscy moi domownicy bardzo lubią te mięso i według mnie najbardziej nadaje się do pieczenia. Karkówka po cygańsku to idealna potrawa na rodzinne imprezy jak i po prostu na obiad. Mięso wyciągnięte z piekarnika jest mięciutkie i soczyste!
Składniki na karkówkę po cygańsku:
około 1,5 kg karkówki
250 g pieczarek
3 cebule
2 czerwone papryki
3-4 kiszone ogórki
sól, pieprz, przyprawa do wieprzowiny,
papryka słodka
Składniki na sos:
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu winnego
1/3 szklanki wody
2 łyżki przecieru pomidorowego
3 ząbki czosnku
2 łyżki miodu
1 łyżka musztardy
sól, pieprz, chilli, czosnek niedźwiedzi,
papryka słodka
Przygotowanie:
Karkówkę kroimy na drobne kawałki posypujemy przyprawami i zostawiamy w lodówce na około 3-4 godziny. Po upływie tego czasu, wyciągamy ją z lodówki i obtaczamy w mące i następnie smażymy na rozgrzanym oleju do momentu, aż mięso zarumieni się z obu stron. Przekładamy je z patelni do naczynia żaroodpornego. Cebulkę obieramy i kroimy w piórka. Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w talarki. Warzywa układamy warstwami na karkówce. Teraz zabieramy się za sos. W miseczce mieszamy wszystkie składniki na sos (oprócz wody) i wyciskamy do nich czosnek. Wodę, która została wlewamy na patelnię, na której smażyliśmy mięso. Dzięki temu wydobędziemy smaki, które zostały na patelni. Mieszamy do momentu, aż będzie on w miarę jednolity i wylewamy na warstwę pieczarek. Następnie układamy warstwę z pokrojonej w kosteczkę papryki czerwonej i ogórków kiszonych. Całość pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1,5 – 2 godziny pod przykryciem. Na 15 minut przed końcem pieczenia ściągamy pokrywkę, by nadmiar wody odparował i sos zgęstniał. Mięso po upieczeniu jest mięciutkie i soczyste 😉 Po prostu rozpływa się w ustach!
komentarzy 21
gotowanie patki
pycha 🙂
Aneta K.
Czy piec pod przykryciem?
Anonimowy
Napisane że pod przykryciem
Unknown
Czy mogę upiec tak karkówke w całości ?
Anonimowy
Super przepis, a czym zastąpić ocet winny, którego na dzień dzisiejszy nie posiadam
Anonimowy
jutro robie na obiad 🙂 super pomysł
Unknown
Ja dzisiaj też mam karkówkę – w postaci kotletów a'la schabowe. Dostałam ładny kawałek i żal było skroić na gulasz. Podam z tłuczonymi ziemniaczkami i mizerią. Do tego mam wczorajszy sos grzybowy po kurczaku w grzybach (sosu zawsze trochę zostaje, więc go wykorzystuję do innych potraw). A Twój przepis jest wspaniały.
Anonimowy
robiłam ją już 2 razy pyszna!!!
malagenia
koniecznie spróbuj kupić z czerwonego wina z Kamisa-rewelacja!
Anonimowy
muszę spróbować koniecznie
Anonimowy
A JA ROBIĘ Z KARKÓWKI GULASZ W BARDZO PROSTY SPOSÓB
1 KG KARKÓWKI,1 KG PIECZAREK,1 KG CEBULI,1 KG PAPRYKI RÓŻNOKOLOROWEJ
WSZYSTKO KROJE W KOSTKĘ WIĘKSZĄ I WKŁADAM DO GARNKA ,SOLĘ ,PIEPRZĘ I GOTUJĘ .BEZ WODY .NA KONIEC MOŻNA DODAĆ PRZECIERU I INNYCH PRZYPRAW DO SMAKU.PYCHOTA.POLECAM.
Unknown
jest zaje….. robiłem 3 razy warto spróbować raz zrobiłem na imprezkę zniknęło w oka mgnieniu
Anonimowy
A kiedy ten sos wlać?
Unknown
Przed włożeniem do piekarnika 😉
Anonimowy
Na tą paprykę i ogórki?
Unknown
Na warstwę pieczarek, tak jak w przepisie
Anonimowy
a ja nie rozumiem o co chodzi z ta woda co wylewamy na patelnie …. nie napisane jest czy ten sos laczymy z ta woda potem?
Anonimowy
ludzie, czy aż tak ułomni jesteście? woda na patelnii bo po smażeniu mięsa zostało to co najlepsze, smak i aromat.zawsze się tak robi sosy
Anonimowy
….to mięso….
Unknown
jakie dodatki ziemniaczki czy co ???
Unknown
Nawet bez dodatków to danie jest super bo jest dużo warzyw. Ale jako dodatek sprawdzi się kasza burgul.