placki z jabłkami 3
obiad,  śniadanie i kolacja

Placki z jabłkami

Zapraszam na super smaczne placki z jabłkami. Racuchy z jabłkami po usmażeniu są pyszne, puszyste i delikatne w smaku. Dzieci je wprost uwielbiają. Racuszki są idealne na śniadanie, podwieczorek czy nawet jarski obiad. Są doskonałe od razu po usmażeniu, ale równie dobre na zimno. U nas placki z jabłkami podałam na piątkowy obiad i posypałam je obficie cukrem pudrem. Można je również podać z ulubioną konfiturą. Racuchy z jabłkami są bardzo proste i szybkie do zrobienia, samo ciasto zrobisz dosłownie w kilka minut i za to je uwielbiam. 🙂 Zatem zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego i najprostszego na świecie przepisu na placki z jabłkami.

Składniki na placki z jabłkami:
3 jabłka
2 jajka
1 szklanka mleka
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

szklanka o pojemności 250 ml

placki z jabłkami 1
placki z jabłkami 2

Przygotowanie:
1. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na większych oczkach.
2. Do miski wbijamy dwa jajka, dodajemy szczyptę soli oraz opakowanie cukru waniliowego i miksujemy do uzyskania puszystej masy. Wlewamy szklankę mleka i mieszamy. Następnie dodajemy porcjami przesianą przez sitko mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość chwilkę miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy starte jabłko i całość mieszamy łyżką.
3. Na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju smażymy po trzy placki. Jedna łyżka ciasta to jeden placek. Placki smażymy na średniej mocy palnika przez około 2 minuty z jednej strony, aż będą rumiane. Placki z jabłkami przed podaniem oprósz cukrem pudrem. Smacznego!

placki z jabłkami 4
placki z jabłkami 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *