Najlepszy zakwas z buraków wg Magdy Gessler!
Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, przypuszczam, że barszcz czerwony robi każdy z Was. Być może są osoby, które nie do końca wiedzą jak się do niego zabrać! Dlatego podaję przepis na najlepszy zakwas z buraków. 😉 Podstawą dobrego barszczu jest zakwas. Kolor jak i zapach takiego zakwasu powinien być intensywny. Polecam wypróbować ten przepis, a na pewno się nie zawiedziecie! 😉
Składniki na zakwas z buraków:
1 kg buraków
5 szklanek wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
4 ząbki czosnku
2 liście laurowe
garść kminku
2-3 ziarenka ziela angielskiego
pół szklanki soku z kiszonych ogórków
lub skórka razowego chleba
Przygotowanie:
Wodę z cukrem i solą gotujemy w garnku. Następnie obieramy buraki i ścieramy je na tarce na dużych oczkach lub kroimy w cienkie talarki. Czosnek obieramy i siekamy w cienkie plasterki. W kamiennym garnku układamy buraki, dodajemy przyprawy i zalewamy wodą, tak aby wszystkie buraki były przykryte. Dodajemy skórkę razowego chleba lub wlewamy sok z ogórków. Całość zakrywamy gazą i zostawiamy w miejscu z temperaturą pokojową na około 4-5 dni. Po upływie tego czasu, całość sączymy przez gazę do słoików, zamykamy i przechowujemy w lodówce do około 2 tygodni. Smacznego 😉
Źródło: http://www.smakizycia.pl/kuchnia/przepisy/zakwas-z-burakow/
komentarzy 8
zaproszenia ślubne
hmmm warto spróbować. Pamiętam z dzieciństwa bardzo podobny zakwas. Barszcz był z niego pyszny!
Alicja
dodaję sól i skórkę razowca,bez soku-pozdrawiam
Anonimowy
Aa ile dodajesz tej skórki razowca?
Anonimowy
razowej skórki trochę ( powonna być z chleba na zakwasie ) chodzi o przyspieszenie procesu fermentacji czyli kiszenie , – ja nie dodaję gdyż często mi pleśnieje , nie umie sobie z tym poradzić pozdrawiam Jan
Ula
Czy może być bez czosnku?
Anonimowy
razowej skórki trochę ( powonna być z chleba na zakwasie ) chodzi o przyspieszenie procesu fermentacji czyli kiszenie , – ja nie dodaję gdyż często mi pleśnieje , nie umie sobie z tym poradzić pozdrawiam Jan
Anonimowy
razowej skórki trochę ( powonna być z chleba na zakwasie ) chodzi o przyspieszenie procesu fermentacji czyli kiszenie , – ja nie dodaję gdyż często mi pleśnieje , nie umie sobie z tym poradzić pozdrawiam Jan
Anonimowy
Ja nie dodaję cukru ani soku z kiszonych ogórków, ale za to dodaje koper, moim zdaniem wychodzi lepszy:)