kopytka
obiad

Kopytka – najlepszy przepis!

Kopytka to kluski z ugotowanych, rozgniecionych ziemniaków, z dodatkiem mąki oraz jajka. Jasne teraz to już nawet kopytka można kupić gotowe, ale ja wychodzę z założenia, że swoje, domowe są najlepsze! Kopytka to super pomysł na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia, nic się wówczas nie marnuje! Można je podawać prosto z wody z sosem pieczarkowym, na słodko okraszone bułką tartą, bądź podsmażone z cebulką – w takiej wersji mi smakują najbardziej! 🙂

Składniki na kopytka:
1 kg ziemniaków
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól

Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Zostawiamy je do całkowitego przestudzenia, a następnie przepuszczamy je przez maszynkę do mielenia mięsa. Na stolnicę przesiewamy obie mąki, dodajemy ziemniaki. Robimy studzienkę i wbijamy jajko. Solimy do smaku i wyrabiamy ciasto na gładką, jednolitą masę. W razie potrzeby ciasto podsypać delikatnie mąką. Ciasto dzielimy na 4 części z każdej formułujemy wałek. Nożem odcinamy kluski na około 2-3 cm szerokości (jak na zdjęciu). Kopytka rzucamy na gotującą się osoloną wodę, gotujemy je od momentu wypłynięcia jeszcze przez 2 minuty. Od czasu do czasu delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, aby nie przykleiły się do dna garnka. Wyciągamy je łyżką cedzakową. 

kopytka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *