gołąbki 2
obiad

Gołąbki w kapuście pekińskiej

Jak z pewnością wiecie gołąbki są dość pracochłonne w przygotowaniu i wymagają poświęcenia troszkę czasu, ponieważ białą kapustę należy najpierw ugotować, a następnie wystudzić i oddzielać ją liść po liściu. Przedstawiam Wam świetną alternatywę, a mianowicie gołąbki w kapuście pekińskiej. Tak samo pyszne, a znacznie szybsze do zrobienia, ponieważ pekinkę wystarczy blanszować w gorącej wodzie przez dwie minuty. Gołąbki w kapuście pekińskiej to super pomysł na niedzielny obiad. Takie gołąbki świetnie się sprawdzą również jako danie na świąteczny stół. Gorąco polecam i zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na najlepsze gołąbki w kapuście pekińskiej.

Składniki na gołąbki w kapuście pekińskiej:
150 g ryżu
800 g mięsa mielonego (u mnie z łopatki wieprzowej)
1 średniej wielkości kapusta pekińska (około 1,2 kg)
1 cebula
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżki przecieru pomidorowego
sos pomidorowy
1 szklanka bulionu lub rosołu
2 szklanki passaty pomidorowej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka suszonej bazylii
1/2 łyżeczki pieprzu

szklanka o pojemności 250 ml

gołąbki w kapuście pekińskiej

Przygotowanie:
1. Ryż ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Zostawić do ostudzenia.
2. Mięso przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.
3. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na patelni na rumiany kolor.
4. W większej misce umieścić mięso mielone, ryż oraz podsmażoną cebulę. Dodać przyprawy: po łyżeczce soli, pieprzu i majeranku oraz pół łyżeczki papryki słodkiej. Dodać również dwie łyżki przecieru pomidorowego. Całość bardzo dokładnie wymieszać, a następnie wyrabiać na gładką, jednolitą masę przez około 5 minut.
5. Kapustę pekińską dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Odrzucić wierzchnie liście, a następnie oddzielać ją liść po liściu. Z każdego liścia usunąć większe, twardsze, białe błonki.
6. Wybrać szeroki garnek z grubym dnem. Nalać wody do połowy wysokości garnka i postawić na gazie. Zagotować i zmniejszyć płomień. Do gotującej się wody wrzucać po kilka liści kapusty pekińskiej i blanszować przez 2 minuty. Liście wyciągać na durszlak i zostawić do ostudzenia.
7. Przygotować sos pomidorowy. Do rondelka wlać szklankę bulionu oraz dwie szklanki passaty pomidorowej. Dodać po łyżeczce cukru, soli oraz suszonej bazylii i pół łyżeczki pieprzu. Zawartość garnka zagotować.
8. Do liścia kapusty nakładać porcję wcześniej przygotowanego farszu. Zawinąć tak jak krokiety: najpierw boki do środka, a następnie zawinąć ciasno do końca, otrzymując w ten sposób gołąbka. Spód naczynia żaroodpornego wyłożyć kilkoma liśćmi kapusty i ułożyć gołąbki. Na gołąbki wylać połowę sosu pomidorowego. Naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, funkcja góra-dół, bez termoobiegu. Gołąbki piec pod przykryciem przez 45 minut. Po tym czasie gołąbki podlać pozostałym sosem i piec już bez przykrycia przez około 20 minut. Smacznego!

gołąbki
gołąbki w kapuście pekińskiej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *