kurczak po chińsku 4
obiad

Kurczak po chińsku

Dość często sięgam po fileta z kurczaka, ponieważ jest to mięso, które nie wymaga długiej obróbki termicznej. Jeśli szybko się uwiniemy, to w 30 minut jesteśmy w stanie wyczarować coś pysznego. Dzisiejszy obiad przygotowałam właśnie z wykorzystaniem piersi z kurczaka, a mianowicie kurczaka po chińsku. Kurczak po chińsku to soczyste kawałki mięsa w towarzystwie chrupiących warzyw takich jak: papryka, cukinia, por i marchewka. Sos, który podkreśla smak dania przygotowałam na bazie sosu sojowego i mówię Wam wyszło pysznie! Kurczak po chińsku to bardzo aromatyczne i pełne smaku danie, które z pewnością jeszcze nie raz powtórzę. Kurczaka po chińsku podałam z ryżem, ale świetnie się sprawdzi również makaron ryżowy lub makaron chiński np. chow mein lub udon. Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu na orientalnego kurczaka po chińsku.

Składniki na kurczaka po chińsku:
2 pojedyncze piersi z kurczaka – około 500 g
1 zielona papryka
2 duże marchewki
1 mała cukinia
1/2 pora – (biała część około 15 cm)
2 ząbki czosnku
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki wody
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżeczka imbiru
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1 łyżeczka cukru trzcinowego
pieprz do smaku

kurczak po chińsku z ryżem

Przygotowanie:
1. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie paski. Marchewkę obrać i pokroić w cienkie słupki. Cukinię umyć i pokroić w półplasterki. Pora umyć, jego białą część pokroić w talarki. Czosnek obrać i pokroić w plasterki.
2. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju i wrzucić przygotowane warzywa. Podsmażać przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Warzywa zdjąć z patelni na talerz.
3. Piersi z kurczaka dokładnie umyć, usunąć białe błonki i osuszyć przy użyciu ręcznika papierowego. Mięso pokroić w kosteczkę. Kawałki kurczaka podsmażać na patelni przez około 4 minuty. Dołożyć podsmażone warzywa.
4. W osobnej miseczce wymieszać cztery łyżki sosu sojowego i po dwie łyżki octu balsamicznego i wody. Sos wlać na patelnię. Dodać po łyżeczce cukru i imbiru oraz pół łyżeczki papryki ostrej. Całość dokładnie wymieszać. Danie dusić pod przykryciem przez około 3 minuty. Kurczaka po chińsku podawać z ryżem lub makaronem chińskim. Smacznego!

kurczak po chińsku 2
kurczak po chińsku 3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *