kiełbasa pieczona w cebuli i czosnku
obiad,  śniadanie i kolacja

Biała kiełbasa pieczona w cebuli

Biała kiełbasa pieczona w cebuli to idealne danie na Wielkanocny stół, ale także jest to świetny pomysł na tani i szybki obiad. Na przygotowanie tego dania potrzebujesz dosłownie 10 minut, nie licząc czasu pieczenia. Biała kiełbasa w towarzystwie cebuli, czosnku oraz ziół jest niezwykle aromatyczna. Nam bardzo przypasowała taka wersja białej kiełbasy i na pewno nie raz jeszcze wrócę do tego przepisu. Zapraszam również do zobaczenia wpisu na białą kiełbasę pieczoną w cebuli i musztardzie.

Składniki na białą kiełbasę pieczoną w cebuli:
6 białych kiełbas dobrej jakości (około 500 g)
3 duże cebule
3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
4 łyżki wody
sól, świeżo zmielony pieprz
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

kiełbasa pieczona w cebuli i czosnku

Przygotowanie:
1. Cebulę oraz czosnek obieramy. Cebulę kroimy w piórka, natomiast czosnek w talarki. 
2. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem układamy połowę warzyw, doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz podsypujemy ziołami.
3. Białą kiełbasę myjemy, wycieramy za pomocą ręczników papierowych i układamy ją na cebuli. Pozostałe warzywa wciskamy pomiędzy kiełbaskami. Kiełbasę podlewamy wodą – 2 łyżki (pozostałe dwie łyżki lub więcej zużyjemy w połowie pieczenia, aby skropić kiełbaski). Danie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 60 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia włączamy funkcję grill, aby kiełbaski się ładnie przyrumieniły. Smacznego!

kiełbasa pieczona w cebuli i czosnku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *