Paszteciki z mięsem
Paszteciki z mięsem to doskonała przekąska na każdą imprezę. Po upieczeniu są mięciutkie i bardzo puszyste, a w środku wypełnione dużą ilością farszu. Do moich pasztecików używam łopatki wieprzowej, którą dzień wcześniej gotuję na wolnym ogniu, a następnie mielę za pomocą maszynki do mięsa. Super sprawdzi się tutaj mięso z rosołu. 😉 Paszteciki z mięsem są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Najlepiej smakują w towarzystwie barszczu czerwonego. Paszteciki z mięsem są hitem na każdej imprezie, jednak czasami szykuję je bez okazji, ponieważ bardzo je lubimy i bardzo szybko znikają. Gorąco polecam i dodam, że przepis na ciasto jest bardzo uniwersalny. Można zatem przygotować paszteciki z dowolnym farszem: z mięsem, kapustą i grzybami czy pieczarkami.
Składniki na paszteciki z mięsem:
500 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
2 jajka (1 do ciasta + 1 jajko do posmarowania pasztecików)
125 ml mleka
125 ml wody
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
farsz
1 kg mięsa ugotowanego i zmielonego lub z rosołu (u mnie łopatka wieprzowa)
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1/3 szklanki rosołu lub bulionu
2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka majeranku
szklanka o pojemności 250 ml
Przygotowanie:
1. Cebulę obrać i drobno posiekać, zeszklić na patelni na łyżce masła.
2. Wcześniej ugotowane mięso (u mnie łopatka wieprzowa) zmielić za pomocą maszynki do mięsa. Przełożyć do miski. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażoną cebulę oraz posiekaną natkę pietruszki. Wlać około 1/3 szklanki rosołu, dodać 2 łyżki sosu sojowego i wyrabiać dłonią. Farsz nie może być suchy, powinna powstać jednolita, dobrze zbita masa, ewentualnie dolać więcej bulionu lub wody. Farsz doprawić solą, pieprzem i majerankiem i ponownie bardzo dokładnie wyrobić. Gotowy farsz odstawić na bok.
3. Ciasto drożdżowe: Drożdże pokruszyć do miseczki i zalać około 125 ml ciepłego mleka. Dodać 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżkę mąki. Całość dokładnie wymieszać. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut. W tym czasie drożdże zaczną pracować i podwoją swoją objętość.
4. Do miski przesiać mąkę, dodać łyżeczkę soli i wymieszać. Wbić jedno jajko, wlać rozpuszczone drożdże i 125 ml letniej wody. Na koniec dodać dwie łyżki oleju. Całość wymieszać najpierw łyżką, do połączenia się składników, a następnie ciasto wyrabiać ręką przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto drożdżowe przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na około 60 minut, aż podwoi swoją objętość.
5. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i chwilę zagniatać. Ciasto drożdżowe podzielić na cztery części i każdą z nich rozwałkować na prostokąt. Na środku każdego placka, wzdłuż dłuższego boku nałożyć porcję farszu. Następnie krótsze brzegi ciasta zawinąć do środka. Tak samo postąpić z jedną częścią dłuższego boku, otrzymując w ten sposób roladę. Rulonik posmarować roztrzepanym jajkiem, a następnie pokroić na kawałki o grubości około 3-4 cm.
6. Paszteciki z mięsem ułożyć na blaszy, wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując przy tym odstępy, ponieważ podczas pieczenia urosną. Paszteciki wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni funkcja góra-dół, bez termoobiegu. Paszteciki z mięsem piec przez około 20 minut, do zarumienienia. Po upieczeniu paszteciki studzić na kratce. Paszteciki z mięsem najlepiej smakują w towarzystwie barszczu czerwonego. Smacznego!