ogórki konserwowe z chilli 5
przetwory

Ogórki konserwowe z chilli

Zapraszam po mój sprawdzony i bardzo prosty przepis na ogórki konserwowe z chilli. Ogórki konserwowe z chilli to te przetwory, których co roku robię najwięcej, a i tak mam wrażenie, że zawsze za mało. 😉 Ogórki konserwowe z chilli są idealnie chrupiące, bardzo smaczne, a dodatek papryczki chilli tylko delikatnie podkręca ich ostrość. Przygotowanie tych przetworów jest dość szybkie, ponieważ ogórki wystarczy dokładnie umyć i dość ciasno poukładać w słoikach, a następnie zalać wcześniej przygotowaną zalewą. Ogórki konserwowe z chilli są idealne na kanapkę, jako dodatek do obiadu, a także jako składnik wielu sałatek. Polecam i gorąco zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu na najlepsze ogórki konserwowe z chilli.

Składniki na ogórki konserwowe z chilli:
2 kg ogórków
8 szklanek wody (2 litry)
2 szklanki octu
1 szklanka cukru
2 łyżki soli
2 marchewki
1 papryczka chilli
kawałek korzenia chrzanu
6 ząbków czosnku
6 gałązek kopru z baldachami
6 liści laurowych
12 ziarenek ziela angielskiego
6 płaskich łyżeczek gorczycy
2 łyżeczki ziaren pieprzu czarnego

szklanka o pojemności 250 ml

ogórki konserwowe z chilli 1
ogóreczki konserwowe z chilli

Przygotowanie:
1. Podane składniki wystarczą na 6 słoików o pojemności 900 ml każdy. Słoiki i zakrętki dokładnie umyć, a następnie wyparzyć wrzątkiem i osuszyć.
2. Ogórki dokładnie umyć pod bieżącą wodą i przełożyć na cedzak. Marchewkę obrać i pokroić w plastry. Czosnek obrać. Korzeń chrzanu obrać, umyć i pokroić na sześć kawałków. Koper wraz z baldachami umyć pod bieżącą wodą. Papryczkę chilli umyć i pokroić w plasterki.
3. Do czystych i wyparzonych słoików włożyć po jednym ząbku czosnku, dodać po płaskiej łyżeczce gorczycy. Równo podzielić marchew, chrzan i koper. Następnie dość ciasno poukładać umyte ogórki.
4. Przygotować zalewę. Do garnka wlać dwa litry wody, dodać 6 liści laurowych, 12 ziarenek ziela angielskiego, 2 łyżeczki ziarenek pieprzu oraz pokrojoną papryczkę chilli. Garnek postawić na gazie i zagotować, następnie dodać 2 łyżki soli oraz wsypać szklankę cukru. Ponownie zalewę doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem przez 10 minut, na małym ogniu. Wlać dwie szklanki octu i po chwili zdjąć garnek z palnika.
5. Gorącą zalewę przenieść do wcześniej przygotowanych słoików. Zalewy wlewać tyle, aby całkowicie przykryć ogórki, ale pozostawiając przy tym około 1 cm wolnej przestrzeni od rantu. Słoiki mocno zakręcić.
6. Przetwory pasteryzować na mokro. Do szerokiego garnka, na dno położyć ściereczkę, a następnie ułożyć słoiki, tak aby się nie stykały. Do garnka wlać wody do 1/2 wysokości słoika. Garnek postawić na gazie na średnim palniku i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień i słoiki pasteryzować przez około 10 minut. Po pasteryzacji słoiki położyć na blacie kuchennym, Zazwyczaj przetwory zostawiam jeszcze przez dzień na obserwacji, sprawdzam czy wszystkie zaciągnęły i dopiero je wynoszę do piwnicy. Smacznego!

ogórki konserwowe z chilli 3
ogórki z chilli

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *