Papryka konserwowa
Następnym przetworem, który wzbogaca moją spiżarnię jest papryka konserwowa. Przepis poznałem od mojej mamy, papryka po przygotowaniu jest chrupiąca i lekko ostra. Po prostu musisz spróbować! Prezentują się i smakują całkiem nieźle 😉
Składniki na zalewę (około 5 słoików):
1 szklanka octu
1 łyżka soli
5 szklanek wody
3/4 szklanki cukru
Dodatkowo do każdego słoika dodajemy:
liść laurowy
1 łyżka oleju
ząbek czosnku
2-3 ziarenka ziela angielskiego
kilka ziarenek gorczycy
papryka
Przygotowanie:
Składniki na zalewę zagotowujemy i odkładamy do ostudzenia. W międzyczasie przygotowujemy słoiki. Do wyparzonych słoików nakładamy liść laurowy, olej, czosnek, ziele angielskie i gorczycę. Paprykę myjemy i kroimy w paski, oczywiście bez pestek. Następnie paprykę dość ciasno układamy w słoikach i całość zalewamy wcześniej przygotowaną zalewą. Tak przygotowanie przetwory pasteryzujemy przez około 10 minut. Smacznego!
Jeden komentarz
Anonimowy
Papryka super chrupiąca i bardzo smaczna. Idealne proporcje zalewy.