papryka konserwowa
przetwory

Papryka konserwowa

Następnym przetworem, który wzbogaca moją spiżarnię jest papryka konserwowa. Przepis poznałem od mojej mamy, papryka po przygotowaniu jest chrupiąca i lekko ostra. Po prostu musisz spróbować! Prezentują się i smakują całkiem nieźle 😉 

Składniki na zalewę (około 5 słoików):
1 szklanka octu
1 łyżka soli
5 szklanek wody
3/4 szklanki cukru  

Dodatkowo do każdego słoika dodajemy:
liść laurowy
1 łyżka oleju
ząbek czosnku
2-3 ziarenka ziela angielskiego
kilka ziarenek gorczycy
papryka  

Przygotowanie:
Składniki na zalewę zagotowujemy i odkładamy do ostudzenia. W międzyczasie przygotowujemy słoiki. Do wyparzonych słoików nakładamy liść laurowy, olej, czosnek, ziele angielskie i gorczycę.  Paprykę myjemy i kroimy w paski, oczywiście bez pestek. Następnie paprykę dość ciasno układamy w słoikach i całość zalewamy wcześniej przygotowaną zalewą. Tak przygotowanie przetwory pasteryzujemy przez około 10 minut. Smacznego!

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *