domowy ketchup
przetwory

Domowy ketchup – do słoików

Tak się składa, że niedawno rozpoczął się sezon na pomidory i właśnie tą porą ich ceny są najbardziej korzystne. Ostatnio będąc na rynku kupiłam 5 kg mięsistych pomidorów lima i postanowiłam zrobić domowy ketchup, który okazał się strzałem w dziesiątkę. Jest pikantny i baaaaardzo pomidorowy 😉 Zróbcie go doprawiając według własnych upodobań a na pewno odstawicie ketchup sklepowy 😉

Składniki na domowy ketchup:
2 kg pomidorów lima
1 cebula
3 ząbki czosnku
2-3 łyżki oleju
2 łyżki cukru
2 łyżki octu
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżeczka chilli (lub więcej jak ktoś woli)
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Pomidory dokładnie myjemy, a następnie zalewamy je wrzątkiem. Przykrywamy je na 5 minut, by się dobrze sparzyły. Po upływie tego czasu obieramy je ze skórki. Tak przygotowane oczyszczamy z szypułek i kroimy w ćwiartki. Następnie przekładamy je do garnka, wlewamy olej i gotujemy na małym ogniu. Dodajemy do nich pokrojoną w kosteczkę cebulkę oraz czosnek. Całość gotujemy około 30 minut, do momentu aż pomidory zmiękną. W kolejnym kroku warzywa dokładnie blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy ocet, cukier, paprykę, sól i pieprz. Ponownie wstawiamy na wolny ogień i gotujemy przez około godzinę, do momentu aż całość zgęstnieje. Gorący sos nakładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy na mokro przez 15 minut. Smacznego 😉

domowy ketchup

komentarze 3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *