
Domowy ketchup – do słoików
Tak się składa, że niedawno rozpoczął się sezon na pomidory i właśnie tą porą ich ceny są najbardziej korzystne. Ostatnio będąc na rynku kupiłam 5 kg mięsistych pomidorów lima i postanowiłam zrobić domowy ketchup, który okazał się strzałem w dziesiątkę. Jest pikantny i baaaaardzo pomidorowy 😉 Zróbcie go doprawiając według własnych upodobań a na pewno odstawicie ketchup sklepowy 😉
Składniki na domowy ketchup:
2 kg pomidorów lima
1 cebula
3 ząbki czosnku
2-3 łyżki oleju
2 łyżki cukru
2 łyżki octu
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżeczka chilli (lub więcej jak ktoś woli)
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pomidory dokładnie myjemy, a następnie zalewamy je wrzątkiem. Przykrywamy je na 5 minut, by się dobrze sparzyły. Po upływie tego czasu obieramy je ze skórki. Tak przygotowane oczyszczamy z szypułek i kroimy w ćwiartki. Następnie przekładamy je do garnka, wlewamy olej i gotujemy na małym ogniu. Dodajemy do nich pokrojoną w kosteczkę cebulkę oraz czosnek. Całość gotujemy około 30 minut, do momentu aż pomidory zmiękną. W kolejnym kroku warzywa dokładnie blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy ocet, cukier, paprykę, sól i pieprz. Ponownie wstawiamy na wolny ogień i gotujemy przez około godzinę, do momentu aż całość zgęstnieje. Gorący sos nakładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy na mokro przez 15 minut. Smacznego 😉

Może Ci się spodobać

Ciastka francuskie z serem
20 kwietnia, 2017
Leczo z cieciorką
26 marca, 2017
komentarze 3
mopswkuchni
Domowy najlepszy. Muszę tylko znaleźć czas, aby go zrobić 😉 Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 🙂
Unknown
zrobiłam i wyszedł przepyszny dodałam jeszcze troche bazyli świeżej do smaczku
Anonimowy
Witam, jak długo możemy go przechowywać?