ciasteczka owsiane
ciasta i desery,  śniadanie i kolacja

Ciastka owsiane

Dziś zapraszam na pyszne ciasteczka owsiane. Ciastka owsiane zrobisz błyskawicznie. Do ich przygotowania wystarczy jedynie miska, łyżka oraz odrobina chęci. Przepis jest banalnie prosty, wszystkie składniki należy ze sobą wymieszać, uformować ciasteczka i piec je przez 15 minut. Ciastka owsiane z tego przepisu wychodzą wprost idealne – o kruchych brzegach i mięciutkie w środku. Są bardzo sycące. Świetnie sprawdzą się na drugie śniadanie, ze szklanką ciepłego kakao – dla mnie to zestaw idealny! Można je również zapakować w pudełeczko dziecku do szkoły, takie ciasteczka będą świetną przekąską. Do moich ciasteczek owsianych dodałam kawałki gorzkiej czekolady, ale można użyć ziaren np. słonecznik, pestki dyni czy suszonych owoców np. żurawina. Dodatki możemy wymieniać w nieskończoność, dopasowując je pod nasze gusta smakowe. Każda wersja ciasteczek owsianych będzie równie pyszna. Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu na idealne ciastka owsiane.

Składniki na ciastka owsiane:
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
100 g masła
4 łyżki cukru
50 g gorzkiej czekolady

szklanka o pojemności 250 ml

ciastka owsiane
ciastka owsiane

Przygotowanie:
1. Do garnka włożyć pół kostki masła, masło roztopić i zostawić do ostudzenia.
2. Do miski wsypać płatki owsiane i mąkę. Dodać cztery łyżki cukru oraz łyżeczkę proszku do pieczenia. Wymieszać. Wlać roztopione masło, ponownie wymieszać. Wbić dwa jajka. Czekoladę drobno posiekać i dodać do masy. Całość dokładnie wymieszać.
3. Piekarnik nastawić na 180 stopni, góra – dół (bez termoobiegu).
4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką stołową nabierać porcje ciasta i układać na blaszce, formując okręgi i delikatnie je spłaszczając. Z podanej porcji otrzymałam 12 ciastek owsianych.
5. Ciastka piec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni, do złotego koloru. Smacznego!

ciastka owsiane 4
ciastka owsiane 5


komentarzy 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *