Pulpety w sosie pomidorowym z porem i marchewką
Pulpety w sosie pomidorowym z porem i marchewką to świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów mielonych. Pyszny i tani pomysł na obiad. Pulpety w sosie pomidorowym z tego przepisu są delikatne, idealnie miękkie i i wprost rozpływają się w ustach. Gwarantuję, że jeśli raz spróbujesz już zawsze będziesz w ten sposób przyrządzać pulpety. Pulpeciki w sosie pomidorowym z porem i marchewką polecam podawać z tłuczonymi ziemniakami, makaronem spaghetti lub kaszą, tak jak w moim przypadku. Do tego koniecznie trochę zieleniny np. natki pietruszki lub bazylii i pyszny obiad gotowy. Zatem jeszcze raz gorąco polecam mój sprawdzony przepis na proste w wykonaniu pulpety w sosie pomidorowym. Na pewno nie pożałujesz!
Składniki na pulpety w sosie pomidorowym z porem i marchewką:
500 g mięsa mielonego (u mnie z łopatki wieprzowej)
1 jajko
1 czerstwa kajzerka
2 ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki majeranku
ok. 2 łyżki mąki do obtoczenia klopsów
dodatkowo: 1 litr bulionu
pozostałe składniki
400 ml passaty pomidorowej
2 marchewki
1 czerwona papryka
1 duży por (biała i jasnozielona część)
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Mięso dokładnie umyć, pokroić na mniejsze kawałki, a następnie przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.
2. Czerstwą bułkę zalać mlekiem lub wodą i zostawić na 10 minut. Następnie odcisnąć z niej nadmiar płynu. Bułkę przełożyć do miski ze zmielonym mięsem.
3. Do mięsa wbić jajko. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy: płaską łyżeczkę soli, po pół łyżeczki pieprzu oraz majeranku. Całość dokładnie wymieszać i wyrabiać ręką, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę wyrabiam około 5 minut, następnie sprawdzam czy mogę uformować z niej pulpeta, który zachowuje swój kształt. Jeśli masa jest mało spójna dodaję 1-2 łyżki bułki tartej, ale zazwyczaj mięsna masa jest idealna. Z podanej porcji otrzymałam 20 klopsików. Pulpeciki obtoczyć w mące i odłożyć na talerz.
4. Do szerokiego garnka wlać 1 litr bulionu. Bulion zagotować, następnie zmniejszyć moc palnika i do garnka ostrożnie przełożyć pulpeciki. Zwiększyć moc palnika i klopsiki gotować bez przykrycia przez 15 minut. Po ugotowaniu mięsne kulki wyłowić za pomocą łyżki cedzakowej i odłożyć na talerz.
5. Por umyć, pokroić w pół talarki. Marchewkę obrać i pokroić w kosteczkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę.
6. Na patelni rozgrzać porcję oleju i podsmażać por przez 2 minuty. Dodać pokrojoną paprykę i marchewkę, przemieszać i podsmażać przez 3 minuty. Wlać passatę pomidorową i zagotować. Dodać przyprawy, czyli po pół łyżeczki oregano, bazylii i papryki ostrej oraz po łyżeczce cukru i papryki słodkiej. Przemieszać i doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Na patelnię przełożyć pulpeciki. Całość gotować pod przykryciem na małej mocy palnika jeszcze przez 10 minut. Pulpeciki w sosie pomidorowym z porem i marchewką podawać z ziemniakami lub kaszą. Smacznego 😉
7. Polecam także mój super przepis na klopsiki po cygańsku, które cieszą się dużą popularnością na blogu.