Biała kiełbasa pieczona w piwie i musztardzie
Kolejny pomysł na przygotowanie białej kiełbasy w innej odsłonie niż gotowana z wody. Zapraszam na białą kiełbasę pieczoną w piwie i musztardzie. Jest to idealne danie na Wielkanocy stół, ale świetnie sprawdzi się również jako tani i smaczny obiad. Biała kiełbasa pieczona w piwie i musztardzie to super proste danie. Można powiedzieć, że praktycznie robi się samo. Dodatkowo przygotowanie pieczonej białej kiełbasy zajmuje dosłownie 5 minut. Potem już tylko czas oczekiwania, aż kiełbasa się upiecze, ale w tym czasie możemy porobić coś innego. 😉 Biała kiełbasa pieczona w piwie i musztardzie jest niezwykle aromatyczna i super smaczna. Można ją podawać zarówno z tłuczonymi ziemniakami, jak i świeżym pieczywem. Biała kiełbasa pieczona w piwie i musztardzie to mój ulubiony sposób na wykorzystanie białej kiełbasy. Bardzo polecam, bo naprawdę warto!
Składniki na białą kiełbasę pieczoną w piwie i musztardzie:
500 g surowej białej kiełbasy
3 cebule
1/3 szklanki jasnego piwa
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki musztardy francuskiej
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka majeranku
1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
szklanka o pojemności 250 ml
Przygotowanie:
1. Cebulę obrać i pokroić w piórka.
2. W naczyniu żaroodpornym ułożyć białą kiełbasę oraz cebulę.
3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni funkcja góra-dół, bez termoobiegu.
4. W misce umieścić piwo, sos sojowy, musztardę oraz miód. Dodać majeranek oraz pieprz. Składniki zalewy bardzo dokładnie wymieszać i polać po kiełbasie.
5. Naczynie żaroodporne przykryć folią aluminiową i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni. Białą kiełbasę piec przez 30 minut. Po tym czasie zdjąć folię i piec jeszcze 45 minut. Kiełbasę kilka razy obrócić podczas pieczenia, aby zarumieniła się z każdej strony. Smacznego!
6. Szukasz więcej pomysłów na wykorzystanie białej kiełbasy? Polecam również przepis na białą kiełbasę pieczoną w sosie chrzanowym.
komentarzy 5
Anonimowy
wygląda to przepysznie. dziękuję za inspirację, na pewno zrobię 🙂
Anonimowy
Zarąbista kiełbaska! 3x ją robiłem smakuje tak samo. Idealnie dobrana receptura.
Małgorzata
Potwierdzam, to pyszny pomysł na gorące danie wielkanocne 🙂 Pozdrawiam i zapraszam do odwiedzin na mojego bloga 🙂
Alicja
Czy można użyć innej musztardy niż francuskiej? Mam w lodówce tylko kamis rosyjską (:/) Czy taka zamiana nie zmieni zbytnio smaku?
Agnieszka
Musztarda rosyjska jest ostrzejsza w smaku, więc proponuję dać 2 łyżki. Życzę smacznego! 😉